Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zbor Slomšek na 52. Slovenskem dnevu v Belgiji (foto: Dušan Čegovnik)
Zbor Slomšek na 52. Slovenskem dnevu v Belgiji

52. Slovenski dan v Maasmechelenu v Belgiji

| 05.12.2012, 07:06 Matjaž Merljak

V soboto, 24. novembra 2012, je Slovensko katoliško, pevsko in kulturno društvo »Slomšek« v sodelovanju z Evropskim uradom Lojzeta Peterleta organiziralo 52. Slovenski dan. Potekal je v dvorani »De Helix« v belgijskem mestu Maasmecehelen.

Prireditev se je začela z mašo, ki jo je v slovenščini in flamščini daroval župnik Lojze Rajk. Bogoslužje so s svojimi glasovi popestrili pevci in pevke mešanega pevskega zbora Slomšek.

Slovensko društvo Slomšek in slovenska katoliška misija obstajata v tem delu Belgije že skoraj 60 let.

Častni gostje so bili veleposlanik Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri Evropski uniji v Bruslju dr. Rado Genorio, evropski poslanec Lojze Peterle in župan iz Sodražice Anton Maver

Predsednik društva Stane Revinšek je prisrčno pozdravil tako častne goste kot vse prisotne v dvorani v slovenskem in v flamskem jeziku. Sledila je himna Zdravljica, ki smo jo zapeli skupaj s pevskim zborom Slomšek. Z igranjem na orglice nas je presenetil Lojze Peterle. Po nastopu ženskega pevskega zbora Slomšek sta vse prisotne pozdravila slovenski župnik Lojze Rajk in slovenski veleposlanik dr. Rado Genorio. Nato so se na odru predstavili Šedržani in Šedržanke z Ribničanom Urbanom.

V kulturnem programu so še nastopili: Moški pevski zbor Slomšek, državna prvakinja na harmoniki – miss harmonike Natalija Hočevar, mešani pevski zbor Slomšek in harmonikaška skupina »Šedržanke s fanti in prijatelji.

Za dobro voljo in ples je poskrbel ansambel Franca Miheliča iz Slovenije. Zbirali so se prostovoljni prispevki za »poplavljena območja v Sloveniji«.

Druženje rojakov in domačinov je trajalo pozno v noč. Prireditve se je udeležilo 350 ljudi iz Belgije, Nizozemske, Nemčije in gostje iz Sodražice v Sloveniji.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...