Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Polnočnica v baziliki sv. Petra (foto: CTV)
Polnočnica v baziliki sv. Petra

Video: Papež pri polnočnici: Ali damo v nas prostor Bogu?

Papež in Sveti sedež | 25.12.2012, 11:02 Marjana Debevec

Papež Benedikt XVI. je sinoči daroval polnočnico v baziliki sv. Petra. »Ali imamo zares prostor za Boga, ko želi prit k nam?«, se je vprašal. »Imamo čas zanj?« Papež je najprej poudaril, da v našem življenju pogosto ne najdemo prostora za Boga. Ne spustimo ga tudi v naše čutenje in naše želje. Hočemo nas same, hočemo stvari, ki se jih je mogoče dotakniti, srečo, ki jo je mogoče izkusiti in uspeh naših osebnih načrtov. »Tako smo polni nas samih, da v nas ni prostora za Boga«, je dejal sveti oče. Zato pa v nas ne najdemo prostora tudi za naše bližnje, za otroke, za revne in tujce. Po papeževih besedah se moramo globoko spreobrniti, da bi v globini našega srca ustvarili prostor Zanj.

Drug vidik, ki ga je papež poudaril pri sinočnji sveti maši, je angelski pozdrav: Slava Bogu na višavah in mir ljudem na zemlji. Kjer namreč ljudje ne slavijo Boga, kjer ga pozabijo ali celo zanikajo, tam tudi ni miru, je dejal.

Danes pa po papeževih besedah prevladuje miselnost, da so verstva vzrok nasilja. Zato mnogi menijo, da bi bilo treba človeštvo osvoboditi religij in nato graditi mir. Prav gotovo je bila v zgodovini vera večkrat izgovor za nasilje, vendar pa po papeževih besedah tudi ni res, da bi s tem, ko bi rekli NE Bogu, lahko znova vzpostavili mir.

Benedikt XVI.
Benedikt XVI. © CTV

»Če ugasne Božja luč, ugasne tudi človekovo dostojanstvo«, je dejal papež. Takrat namreč človek ni več po podobi Boga, ki ga moramo častiti v vsakem: v šibkem, tujcu, revnem. »Samo če Božja luč sveti nad človekom in v človeku, samo če vsakega posameznika želi, pozna in ljubi Bog, samo takrat je ne glede na to kakšen je, njegovo dostojanstvo nedotakljivo«, je poudaril sveti oče. Zaželel je tudi, da bi znali vedno sprejeti Boga, ki je prišel med nas. Še posebej to velja za srečanje z Njim v evharistiji.

Ob sklepu pa je papež še prosil za mir v Sveti deželi, v Siriji in Iraku. Molil je za ljudi, ki tam živijo in trpijo. Prosil je, da bi kristjani v teh deželah, od koder izvira naša vera, lahko ostali na svojih domovih; da bi kristjani in muslimani skupaj gradili prihodnost svojih narodov v Božjem miru.

Polnočnica v baziliki sv. Petra
Polnočnica v baziliki sv. Petra © CTV

 

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.