Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Papež pri opoldanski molitvi molil za žrtve tragedije v ZDA

| 16.12.2012, 14:33 Blaž Lesnik

Papež Benedikt XVI. je po opoldanski molitvi izrazil svojo bolečino zaradi strašnega zločina v šoli v Newtownu, kjer je umrlo 27 ljudi, od tega 20 otrok. Zagotovil je svoje molitve in prosil Gospodovega blagoslova za vse, ki trpijo. Boga je zanje prosil tolažbe v teh težkih trenutkih.

Pred opoldansko molitvijo pa je sveti oče spregovoril o liku Janeza Krstnika. Spreobrnjenje se po njegovih besedah začne v iskrenosti in spoštovanju drugih. Pri tem pa sta pomembni tako ljubezen kot tudi pravičnost.

Papež se je v svojem nagovoru osredotočil na pogovor Janeza Krstnika z množicami in vojaki. V prvem od teh pogovorov se po njegovih besedah vidi, da mora pravičnost vedno navdihovati ljubezen. „Pravičnost zahteva, da premagamo neravnovesje med tistim, ki ima preveč in tistim, ki nima niti najosnovnejšega. Ljubezen pa nas spodbuja, da smo pozorni na druge, da gremo naproti njihovim potrebam, namesto da bi iskali opravičila za zagovarjanje lastnih interesov. Pravičnost in ljubezen si ne nasprotujeta, ampak se dopolnjujeta, je dejal papež. Pobiralcem davkov pa Janez Krstnik svetuje, naj ne zahtevajo več, kot je določeno: „Prerok v Božjem imenu ne zahteva nekih izrednih dejanj, ampak predvsem pravično izpolnjevanje svojih dolžnosti. Prvi korak do večnega življenja je vedno uresničevanje zapovedi; v tem primeru sedme zapovedi: ne kradi“, je dejal sveti oče. Vojakom pa Janez Krstnik naroči, naj ne zlorabijo svoje moči: „Tukaj se spreobrnjenje začne s poštenostjo in spoštovanjem drugih: to navodilo velja za vse, še posebej pa za tiste, ki imajo večje odgovornosti, je dejal papež.

Med pozdravi vernikov je francosko govoreče romarje povabil, naj leto vere živijo z obnovljenim veseljem v vsakem okolju. V poljščini je pozdravil Božično akcijo za pomoč otrokom in zaželel, da bi prinesla veselje v srca mnogih otrok. Poseben pozdrav pa je namenil tudi pripravljavcem novoletnega taizejskega srečanja, ki bo od 28. decembra do 2. januarja potekalo v Rimu. „Zahvaljujem so se družinam, ki so po rimski tradiciji sprejemanja, ponudile, da bodo gostile mlade. Ker pa so zahteve po prenočiščih, hvala Bogu, višje od pričakovanj, ponavljam svoj poziv župnijam, da bi tudi druge družine lahko doživele to lepo izkušnjo krščanskega prijateljstva“, je rimske družine povabil sveti oče.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...