Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Za dobro vseh!

Slovenija | 05.12.2012, 13:32 Tone Gorjup

Na stanje v naši državi so se spontano odzvali različni posamezniki, skupine in združenja, ki si želijo dati svoj svoj prispevek za boljšo prihodnost. Med njimi je tudi skupina družin, ki je v odgovor na proteste napisala posebno pobudo. Pošiljajo jo odgovornim politikom v naši državi in vsej javnosti, da bi se čim več ljudi zavezalo v vsakdanjem življenju sprejeli izziv in si prizadevali za dobro vseh.

Pobudniki izjave za dobro vseh se zavedajo, da so protesti odgovor na številne negativne pojave v naši družbi, kot je nezmožnost dogovora političnih strank o ključnih zadevah, oprostilna sodba kriminalu, goljufije politikov, korupcija in nezaupanje v sodstvo. Vendar pa menijo, da protesti ne bodo rešili ničesar, ker dajejo nasilnim možnost, da jih spreminjajo v anarhično stanje, v katerem so ogrožena celo življenja. „Tudi če se sicer mnogi dostojanstveni protesti ne bi sprevrgli v nasilje, naj bo dovoljen le kratek premislek. Kaj želimo doseči s temi protesti? Kaj bodo prinesli? Naj odstopijo vsi ljudje na položajih? Kaj bo dan potem? In kdo bo kandidat na naslednjih volitvah?“

Verjamejo, da je za pravo spremembo potrebna sprememba vsakega posameznika. Zato prav vsakega državljana Slovenije, še posebej pa posameznike na vodilnih položajih pozivajo k zavezi za delovanje za dobro vseh! „Naj vsak razmisli, če s svojim delom, s svojo odločitvijo, z besedo, ki jo izreče, z načinom, kako jo izreče, z vsakim ravnanjem, s podporo ali blokado določenim rešitvam, s takim in drugačnim pozivom pripomore k skupnemu dobremu ali pa morda le k netenju sovraštva, negativizma in razdvajanja. Vsako ravnanje je odgovornost, vsako storjeno delo je odgovornost, vsaka beseda je odgovornost, pa naj bo to beseda preko medijev, beseda drugemu politiku, beseda na twitterju ali facebooku, tudi anonimna beseda na forumu! Zato v pobudi pozivajo vse državljane, da sprejmemo to odgovornost in ta izziv. „Pojdimo preko zamer, preko nesimpatij, preko tistega, zaradi česar delujemo v smeri razdvajanja. Poglejmo, kaj je v drugem dobrega in stopimo mu naproti. Usmerimo naše delovanje v dobro vseh! Naj bo sporočilo vsakega: Z današnjim dnem se zavezujem k ravnanju za dobro vseh! Tako bom usmerjal svoja dejanja, svoje besede, svoje delo“, je še dejala ena od pobudnic izjave Emilija Snoj.

 

Objavljamo celotno izjavo, ki jo lahko podprete in pošljete vodilnim politikom v naši državi

Spoštovani prebivalci Slovenije, še posebej tisti na odgovornih in vodilnih mestih!

Slovenijo so zavzeli protesti. Razumemo jih. Ljudje želijo dati svoj glas ob siceršnjem občutku nemoči, saj je zadnji čas postregel z mnogimi dejstvi, ki jezijo, bolijo, prizadenejo: nezmožnost dogovora političnih strank o ključnih zadevah, oprostilna sodba kriminalu, take in drugačne goljufije in nepoštenosti politikov, nezmožnost priznati 'nasprotni strani' nekaj dobrega, nedostojna komunikacija, korupcija, neprestano nagajanje in politične igrice, ki imajo za cilj onemogočiti in očrniti drugega, nezaupanje v sodstvo …

Kljub vsemu naštetemu menimo, da protesti ne bodo rešili ničesar, še posebej zato ne, ker dajejo nasilnim posameznikom in skupinam možnost, da jih spremljajo in spreminjajo v anarhično stanje, v katerem so ogrožena celo življenja. Boli, ko gledamo skoraj vojno stanje na naših ulicah, boli tudi to, da prebivalci te 'sicer mirne alpske države' tako sliko pošiljamo v svet … Tudi če se sicer mnogi dostojanstveni protesti ne bi sprevrgli v nasilje, naj bo dovoljen le kratek premislek. Kaj želimo doseči s temi protesti? Kaj bodo prinesli? Naj odstopijo vsi ljudje na položajih? Vsi politiki? Vsi sodniki? Naj odstopi vlada, državni zbor, predsednik, vsi župani, vsi mestni in državni svetniki? Kaj bo dan potem? In kdo bo kandidat na naslednjih volitvah?

Verjamemo, da je za pravo spremembo potrebna sprememba vsakega posameznika.

Zato prav vsakega državljana Slovenije, še posebej pa posameznike na vodilnih položajih v naši državi pozivamo k zavezi za delovanje za dobro vseh!

Naj to ne bo zlorabljena fraza, pač pa aktivna udeležba in prispevek k blaginji naše države. Naj vsak – predsednik vlade, vsi ministri in državni sekretarji, predsednik državnega zbora, poslanci opozicije in koalicije, predsednik države, vsi državni in mestni svetniki, sodniki, tožilci, odvetniki, predstavniki sindikatov, vsak novinar in urednik medija in prav vsak državljan – razmisli, če s svojim delom, s svojo odločitvijo, z besedo, ki jo izreče, z načinom, kako jo izreče, z vsakim ravnanjem, s podporo ali blokado določenim rešitvam, s takim in drugačnim pozivom pripomore k skupnemu dobremu ali pa morda le k netenju sovraštva, negativizma in razdvajanja. Vsako ravnanje je odgovornost, vsako storjeno delo je odgovornost, vsaka beseda je odgovornost, pa naj bo to beseda preko medijev, beseda drugemu politiku, beseda na twitterju ali facebooku, tudi anonimna beseda na forumu!

Vsi skupaj in vsak posebej sprejmimo to odgovornost in ta izziv! Pojdimo preko zamer, preko nesimpatij, preko tistega, zaradi česar delujemo v smeri razdvajanja. Poglejmo, kaj je v drugem dobrega in stopimo mu naproti. Usmerimo naše delovanje v dobro vseh! Naj bo sporočilo vsakega:

Z današnjim dnem se zavezujem k ravnanju za dobro vseh!

Tako bom usmerjal svoja dejanja, svoje besede, svoje delo. Vsakega posebej, še posebej zgoraj naštete prosimo, naj zavoljo vsakega prebivalca naše skupne države, zavoljo naše prihodnosti in prihodnosti naših otrok stori tako!

družina Snoj, družina Korbar, družina Obadič, družina Prosen, družina Škerl, družina Flajs in mnogi drugi, ki jim je mar

Ljubljana, 4. 12

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...