Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Zadnja letošnja številka Ognjišča

| 27.11.2012, 11:15 Matjaž Merljak

V teh dneh lahko v cerkvah, prodajalnah časopisov in tudi v vaših poštnih nabiralnikih že najdete decembrsko številko revije Ognjišče. Je zadnja v tem koledarskem letu in z njo se boste lahko pripravili na doživeto božično praznovanje, pa tudi z drugimi novostmi Založbe Ognjišče. O vsebini revije in novostih smo se pogovarjali z odgovornim urednikom mag. Božom Rustjo. Spregovoril je o Gostu meseca, rubriki Naredi sam, zapisih duhovnika Karla Gržana, kazalu Ognjišča za leto 2012. V nadaljevanju tudi objavljamo urednikovo beležnico.

Mesec december ima poseben čar. Najprej zaradi adventa, ob koncu pa zaradi božičnega in novoletnega praznovanja. V našem času je zaradi pozunanjenega praznovanja in dejstva, da smo začeli božič »praznovati« že v adventu ali še prej, se je treba potruditi za pravo krščansko praznovanje in pripravo na božični praznik. Pri Ognjišču smo vam pripravil veliko »pripomočkov« za adventno in božično praznovanje. Na božične knjige ne opozarjamo z namenom, da bi jih začeli že takoj »uporabljati«, ampak da bi si jih pravočasno preskrbeli, da bi bolj mirno praznovali.

Najprej bi vas radi opozorili na knjigo Družinsko bogoslužje za adventni in božični čas. Pomagala vam bo pri molitvi ob adventnem vencu, na sveti večer … Pa še cena je zares nizka, samo 1,5 EUR. K bolj doživetemu praznovanju nam bo pomagal tudi paket za praznične dni (v njem je omenjena knjižica, kadilnica, oglje in kadilo). Več o teh in drugih ponudbah si lahko ogledate v katalogu, priloženem tej številki Ognjišča.

Naslovnica Ognjišča, december 2012
Naslovnica Ognjišča, december 2012 © Založba Ognjišče
Že zadnjič smo vas opozorili na Božično knjigo Anselma Gruna. V njej so razmišljanja ob adventnih in božičnih evangelijih, razlage dogodkov okrog Jezusovega rojstva, kakor so opisani v Svetem pismu, meditacije ob molitvah in božičnih pesmih. Bogato ilustrirana knjiga z izbranimi recepti je tudi lepo in koristno darilo.

Drobna knjižica Kaj je smisel božiča? – izšla je v zbirki Življenjske smernice – nam z besedo in podobo predstavi adventno pripravo na božič, slovenske običaje, predvsem pa nam odkriva pravi, duhovni pomen praznika Jezusovega rojstva …

Letos smo vam pripravil veliko novih božičnih čestitk. Ogledate si jih na str. 83, pa tudi na naši spletni strani.

Prav tako smo ponatisnili zbirko 21 podobic z motivi cvetja iz narave. Tem smo dodali še podobico Svetega Miklavža ter nekaj podobic z motivi angelov. Te so lep »dodatek« k prazničnim darilom.

Nastopa čas, ko boste obnavljali naročnino na Ognjišče. V hrvaškem verskem listu sem zasledil zanimiv članek, starejšega datuma. »Kriza je …« je že leta 1935 zapisal poverjenik hrvaškega verskega lista Glasnik Srca Jezusovega. Nato pa je razpredal naprej: »Da, kriza je. Pristopil sem k možem in jih prosil, da se naročijo na Glasnik. Vem, da bi lahko in da bi jim to koristilo. Toda zavrnili so me z besedami: 'Kriza je, ni denarja.' Da, za Glasnik nimajo par dinarjev, imajo jih pa na stotine, da sedijo v gostilni in v njej zapravljajo zdravje in imetje in tako ustvarjajo duhovno in materialno krizo. – Kriza je, mi pravi fant, ko ga zaprosim, da se naroči na Glasnik. A za odvečni in škodljivi tobak, za kino, za lumpanje, za vse to je denar. »Ni denarja, kriza je,« pravijo dekleta, ko jim ponudim dobro in koristno čtivo. A za modo, za šminkanje, za to je denar. Tu kakor da ni krize. Tudi dijaki govore o krizi, ko se jih spodbuja, da bi brali katoliško čtivo. A za umazane romane, škodljive pripovedi – za to ni krize.« Kako sodobno se sliši, kakor da ni od zapisanega minilo skoraj osemdeset let!

Tudi v času krize se ne odpovejmo verskemu tisku. Pomislimo, kje bi lahko prihranili, da bi mu ostali zvesti, saj je koristen za našo duhovno rast. Ne pozabimo tudi, da je naročnina na verski časopis lahko lepo darilo. Pa še dobro delo je, če ga komu naročimo. Zato smo tudi letos smo pripravili poseben darilni bon in ga priložili tokratnemu Ognjišču. Poiščite ga med prilogami. S tem bonom lahko obdarite in razveselite nekoga, saj mu podarite celoletno naročnino na Ognjišče. V času krize lahko prav dobro branje vsak mesec marsikomu pomaga.

Tej številki Ognjišča, zadnji v letošnjem letniku, sta dodana Knjižna ponudba in koledar za leto 2013. Naj bosta to naše darilo za vašo zvestobo in spodbuda, da boste ostali zvesti Ognjišču tudi v prihodnje.

Naročnina na Ognjišče za leto 2013 znaša za naročnike prek župnijskih uradov 27 EUR, za naročnike po pošti pa 27,75 EUR. Posamezna številka Ognjišča v letu 2013 pa bo stala 2,5 EUR.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...