Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Lemont (foto: Tone Ovsenik)
Lemont

Ministrica Novakova v Lemontu

| 01.12.2012, 07:33 Matjaž Merljak

Ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmilo Novak so v sredo, 28. novembra 2012, gostili v Slovenskem verskem in kulturnem središču v Lemontu pri Chicagu. P. Metod Ogorevc je za Radio Ognjišče predstavil namen obiska.

V Lemont so slovenski frančiškani prišli že leta 1924 in postavili svoje središče s cerkvijo in samostanom, danes pa je tam tudi versko središče s kulturnim centrom, ki je pred dnevi praznoval svojo 17. obletnico. V Lemontu je tudi uredništvo najstarejše slovenske katoliške revije Ave Marija, ki izhaja od leta 1907.

Srečala se je z rojaki v Lemontu in se seznanila z njihovim življenjem. Prišli so predstavniki različnih slovenskih organizacij, tudi odbor Slovenskega kulturnega doma, ravnatelje Slomškove šole in drugi.

Ministrica je obiskala tudi bližnji Joliet, kjer deluje KSKJ, ena najstarejših še delujočih zavarovalnic, Slovenska ženska zveza in tam je tudi župnija svetega Jožefa.

Ljudmila Novak je obiskala tudi podjetje Tri-Tech Electric, ki jo vodi družina Zupančič in finančno ustanovo LPL, ki jo vodita zakonca Hozjan.

Obiskala je tudi slovensko skupnost v Milwaukeeju v zvezni državi Wisconsin.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...