Rok MihevcRok Mihevc
David Klodič in Igor Černo (foto: Matjaž Merljak)
David Klodič in Igor Černo

Rock glasba iz Terske in Nediških dolin

| 23.11.2012, 07:25 Matjaž Merljak

V Benečiji deluje mlada rockovska zasedba BK Evolution. Sestavlja jo šest članov starih od 20 do 40 let. Pesmi pišeta Igor Černo in David Klodič, ki sta zasedbo tudi predstavila za naš radio.

Ime izhaja iz nekdanje vokalne zasedbe Beneške korenine, ki se je prelevila v band in ob tem so tudi spremenili ime. Pesmi so v narečjih (nadiških in terskih dolin), iščejo tudi povezavo v Slovenijo in Furlanijo. So na presečišču kultur, iz vsake nekaj dobrega črpajo. Beneška kultura je najbolj prisotna v besedilih, pa tudi v glasbi. Kot sta še dejala sogovornika, mešajo stare besede iz narečij z rock glasbo, saj ne želijo, da je jezik le folklora. Tako bi dali jeziku več moči.

Na slovenski strani jih poslušalci vedno zelo dobro sprejemajo. Sicer člani zasedbe ves čas živijo v Benečiji in imajo radi svoje kraje. Nekateri so študentje, naša sogovornika pa - David je učitelj glasbe, Igor pa piše za tednik Novi Matajur.

In kaj menita o prisotnosti poznavanja njihovega življenja v Sloveniji?

Menita, da je ta problem - poznavanje življenja na drugi strani meje - prisoten na obeh straneh. To je posledica slabe izobrazbe in slabih zgodovinskih odnosov. Mladi skušajo te stvari premostiti.

BK Evolution na Dobrodošli doma 2012
BK Evolution na Dobrodošli doma 2012 © Matjaž Merljak

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...