Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
Razpelo v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Razpelo v Clevelandu

Pred zahvalnim dnevom v Clevelandu

| 19.11.2012, 00:01 Matjaž Merljak

Amerika bo praznovala Zahvalni dan v četrtek, 22. novembra, in v ta namen je župnik svetega Vida, Jože Božnar, povabil v goste škofa Edvarda Pevca, da je preteklo nedeljo daroval zahvalno mašo v izrazu hvaležnosti Vsemogočnemu Bogu za podarjen blagoslov župniji v preteklosti, zlasti v tem preteklem letu.

Kot župnija čutimo božjo prisotnost v naših življenjih in v delu za župnijo in soseščino. Škof je v pridigi izpostavil hvaležnost župljanom, ki zvesto prihajajo k nedeljskim mašam in farnim shodom in župljanom, ki radodarno podpirajo potrebe župnije in župnijskih delovanj, kakor tudi župljanom, ki nenehno molijo za duhovnike in uspeh poslanstva župnije. Omenil je tudi, da bo ta župnija prihodnje leto praznovala svojo 120. letnico obstoja. Spomnil se je tudi njegovih srečnih let kot župnik te svoje domače župnije, saj je prav v cerkvi svetega Vida pel svojo prvo sveto mašo sredi prejšnjega stoletja.

Cerkev svetega Vida v Clevelandu, pomlad 2012
Cerkev svetega Vida v Clevelandu, pomlad 2012 © Tone Ovsenik

Preteklo nedeljo je ta dežela tudi praznovala Dan veteranov, ko se spomnimo vseh, ki so in služijo v uniformah. Pred tremi leti je škof Pevec uradno posvetil lep spomenik na vrtu pred župniščem v spomin 34-im mladim župnije, ki so svoja življenja darovali za svobodo v drugi svetovni vojni, v vojni na Koreji in v Vietnamu. Hvaležni smo jim, ki so resnično ljubili svobodo in darovali vse za domovino.

V župniji Marije Vnebovzete so preteklo nedeljo popoldne zaključili Evharistično pobožnost z večernicami, procesijo in blagoslovom. Pridigal je gost, Joseph Callahan. Danes pa v župniji, oziroma v dvorani poteka jesenski festival. Pričel se je s sveto mašo v cerkvi. Pripravili so hrano, tekoča okrepčila, igre na srečo, takozvano kitajsko loterijo in priložnost zadeti enega od stotih puranov, ki je običajna jed na Zahvalni dan, 22. novembra. Ves izkupiček festivala je namenjen novemu ozvočenju v cerkvi.

Sestal se je tudi pastoralni svet in obravnaval dogodivščine v župniji. Med temi tudi nasadom zelenja okrog novega parkirišča. Projekt ima zamudo zaradi suše in vročine v poletju, ker bi se sadike posušile. Sprejeli so tudi proračun za novo ozvočenje v cerkvi in bo tega župnik predstavil finančni pisarni v škofiji. Župnik Kumše tudi želi razširiti priložnost, da bi bolniki prejemali obhajilo na domu ob nedeljah. Tu je prosil delivce obhajila za prostovoljnost v tej dejavnosti. Svet se je med drugim tudi odločil, da sponzorira romanje v Rim in Slovenijo v prihodnjem mesecu septembru 2013.

Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu iz zraka
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu iz zraka © Matjaž Merljak

Na kulturnem polju se je pa odvil glasbeni večer v Slovenskem narodnem domu na St. Clair Aveniji. Sinoči, v soboto, 17. novembra, je zazvenela slovenska pesem mešanega pevskega zbora Glasbena matica. Prvo so postregli z večerjo, nato koncertom in še z plesno zabavo v zaključek večera.

Bile so pa tudi predsedniške volitve v Sloveniji. Žal smo izvedeli, da je bila udeležba šibka za deželo, ki po dolgih stoletjih le ima svobodo iti na volišče in izvoliti človeka, ki naj bi bil dober voditelj za vse državljane, ne samo za petico staromislečih po vzgledu starega, prejšnjega režima. Tudi rojaki v Clevelandu smo šli na volišče in od 144 glasov je bilo 121 danih Milanu Zveru, ki pa je v prvem krogu že izpadel. Ponovno gremo na volišče spet 2. decembra in volimo med Pahorjem in Turkom.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...