Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

SSO zadovoljen z ureditvijo vprašanja financiranja manjšine v prihodnjih letih

| 15.11.2012, 15:41 Matjaž Merljak

Proračunska komisija italijanske poslanske zbornice v Rimu je v sredo, 14. novembra 2012, sprejela popravek v zakonu za stabilnost. Ta vrača prispevek za dejavnosti slovenskih organizacij v Italiji za leta 2013, 2014 in 2015 na prvotnih skoraj 5,396 milijona evrov, to je enak znesek, ki ga je slovenska narodna skupnost prejela leta 2011.

Kot je poročal portal slomedia.it, je šlo za popravek vlade, za katerega ni potrebno glasovanje v komisiji. Prišlo je namreč do dogovora med vlado in obema poročevalcema: Barrettom (Demokratska stranka) in Brunettom (Ljudstvo svoboščin), ki sta popravek podpisala. Popravek je seveda sprejet le, če vlada izrazi svoje privoljenje. To se je v komisiji tudi zgodilo, zakon pa bo sedaj v poslanski zbornici najverjetneje izglasovan s tremi zaupnicami, kar nekako jamči, da ne bo novih zapletov, podobno se bo verjetno zgodilo tudi v senatu.

Pri tem gre podčrtati vsaj troje dejstev, poudarja tiskovna izjava Sveta slovenskih organizacij SSO, in sicer:

  • Ne gre za sistemsko dokončno ureditev vprašanja finančnih prispevkov za slovensko narodno skupnost v Italiji, vendar je sklep, da bo omenjena vsota krila triletje, ki je pred nami, velike važnosti za celotno slovensko organiziranost.
  • S tem sklepom parlamentarne proračunske komisije bo obenem za triletno obdobje, ki je pred nami, vsaj začasno konec tistega strahu, ki naše organizacije pesti že skoro pet let in je tako upati, da bo odslej prihranjeno nezaupanje, pesimizem, bojazen, ki nas vsako leto spremljajo ob koncu leta in nam grenijo naše delovanje in voljo do pozitivne dejavnosti in umirjenega pogleda v bodočnost.
  • S tem v zvezi gre podčrtati tudi dejstvo, da za letošnje leto ostaja dokončna višina prispevkov, ki so namenjeni našim organizacijam, nedorečena, zato gre naš apel deželnemu odboru in svetu, da ta problem rešita v skladu z zdravim duhom, ki je zavel v klopeh proračunske komisije poslanske zbornice.

SSO se ob vsem tem iskreno zahvaljuje vsem dejavnikom, ki so prispevali k tej pozitivni rešitvi celotne zadeve in podčrtuje dejstvo, da je drža Izvršnega odbora naše krovne organizacije bila ves čas te finančne krize naših ustanov vedno dosledna, vztrajna, pokončna, zato tudi v končni fazi učinkovita, saj se je naslanjala na dejstvo, da so zaščitni zakon št. 38/2001 ter meddržavne pogodbe še vedno močno orodje v rokah slovenske narodne skupnosti ter celotne italijanske demokratične družbe, posebej pa odločujočih političnih strank, ki se nikakor ne morejo in ne smejo poigravati s problemi, ki so za nas življenjske važnosti, med katere spada tudi finančna gotovost za nadaljnje uspešno delovanje naših slovenskih ustanov, društev in organizacij.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...