Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar
Molitve za rajne v Malmö (foto: Zvone Podvinski)
Molitve za rajne v Malmö

Vsi sveti v Malmöju

| 16.11.2012, 07:16 Matjaž Merljak

Molitve za rajne ob prazniku Vsi sveti v mestu Malmö so bile prvo nedeljo v mesecu novembru. Kot že kar nekaj let, tako se je tudi letos na tamkajšnjem pokopališču zbralo kar lepo število rojakov, ki so žrtvovali svoj čas in molitve za drage rajne.

Človek kar ne more verjeti, kolikor rojakov je v tem mestu že odšlo k večnemu počitku. Letos so se zato molitve za rajne ob njihovih grobovih zelo zavlekle. Hvalabogu je bilo vreme prijetno sveže in sončno, kar je zbrano družbo molivcev še bolj razveselilo, tako kot je njihova zvesta in ponižna molitev razveselila ljubega Boga in je bila namenjena dragim rajnim ter dušam v vicah. Dragi rojaki, hvala vam za zvestobo in za vašo velikodušno molitev ter ljubečo skrb za vaše drage rajne.

Rojaki v Malmöju so molili za pokojne
Rojaki v Malmöju so molili za pokojne © Zvone Podvinski

Pokojni Gverino Medica iz Malmö
Pokojni Gverino Medica iz Malmö © Zvone Podvinski
Guerino Medica iz mesta Malmö se je rodil 13. aprila 1941 v Rimljaku pri Buzetu, k večnemu počitku pa je odšel 4. julija 2012. Rojen je bil v Istri, kjer je skupaj s starši, brati in sestrami tudi odraščal. Deset otrok je bilo v družini, kar ni bilo lahko, vendar sta jim starša skušala podarjati vso ljubečo skrb. Iz rojstnega kraja ga je pot vodila v Koper, kjer si je za več let našel zaposlitev. Kot veliko ljudi, se je tudi on odpravil v svet s trebuhom za kruhom. Leta 1966 je prispel v Švedsko, kjer si je v mestu Malmö, v ladjedelnici Kockums našel zaposlitev in kjer je srečal veliko rojakov. Kasneje se je zaposlil v PLM in potem v Icopal, kjer je delal vse do zaslužene upokojitve. Po kratki bolezni je zapustil svoje domače in se odselil v večni dom.

Ženi Majdi, otrokom, vnukom ter svakinji Ivanki izreka slovenski dušni pastir iskreno sožalje in se obenem zahvaljuje Bogu za pokojnega Guerina, ki je bil tudi aktivni član slovenskega občestva v Malmö. Naj si v Bogu, ki je vanj izpovedoval vero, spočije in naj ga dobra dela spremljajo pred večnega in usmiljenega Boga ter molitev njegovih dragih rajnih. Slovenska skupnost iz tega mesta se bo Guerina spominjala pri daritvi sv. maše in ob blagoslovu grobov za Vse svete.

Darova kruha in vina v zahvalo ob Zvonetovi 30 letnici duhovništva v Malmö
Darova kruha in vina v zahvalo ob Zvonetovi 30 letnici duhovništva v Malmö © Zvone Podvinski

Ivanka in Marjeta sta pripravili darova kruha in vina v zahvalo v Malmö
Ivanka in Marjeta sta pripravili darova kruha in vina v zahvalo v Malmö © Zvone Podvinski

 

 

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...