Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Iz veseloigre Vasovalci (foto: arhiv zbora)
Iz veseloigre Vasovalci

Zbor France Prešeren v Sloveniji

| 07.11.2012, 06:28 Matjaž Merljak

Slovensko združenje France Prešeren iz Skopja že več kot 18 let uspešno deluje v Makedoniji, ohranja slovensko kulturno identiteto, neguje in širi slovenski jezik in kulturo. Med številne njegove dejavnosti spada tudi delovanje istoimenskega pevskega zbora, ki pod dirigentsko palico Tomislava Šopova sodi med najboljše pevske zbore v Makedoniji.

Na povabilo Krajevne skupnosti Solkan ter MPZ Slavec iz Solkana, MPZ Lipa iz Šempasa in ŽPZ Večernica iz Ajdovščine je konec septembra letos pevski zbor France Prešeren gostoval na Goriškem. Turnejo smo lahko izvedli predvsem zahvaljujoč našim gostiteljem in številnim drugim ljubiteljem zborovskega petja na Goriškem, lastnim sredstvom udeležencev, NLB Tutunski banki Skopje ter Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu. Doživeli smo zelo topel sprejem.

MPZ France Prešern na Zemonu
MPZ France Prešern na Zemonu © arhiv zbora
Prijazni gostitelji so nam organizirali tri celovečerne koncerte, ki se jih je udeležilo več kot 800 ljubiteljev petja, ter poskrbeli, da smo se ves čas zelo prijetno počutili. Že prvi dan, kmalu po prihodu, smo nastopili na pokritem kotalkališču v Solkanu, naslednja dva dni pa na dvorcu Zemono pri Ajdovščini in na gradu v Dobrovem v Goriščih Brdih. Pevci so se predstavili z glasbeno veseloigro Vasovalci (avtorja: dr. Ljuba Prener – Janko Gregorc), s slovenskimi in z makedonskimi ljudskimi pesmimi ter z opernimi arijami. Navdušeno občinstvo jih je nagradilo z mogočnimi aplavzi. Posebno doživetje je bil zadnji koncert, ko so se nam pridružili tudi gostiteljski pevski zbori in na koncu še občinstvo.

MPZ Lipa v katoliški cerkvi v Ohridu
MPZ Lipa v katoliški cerkvi v Ohridu © arhiv zbora
Ob našem obisku so gostitelji organizirali akcijo zbiranja oblačil in obutve ter nam izročili zares veliko stvari. Takoj po vrnitvi v Skopje smo jih oddali Caritasu v Katoliški cerkvi Presveto srce Jezusovo v Skopju. Mons. Ante Cirimotić se je za humanost zahvalil vsem trem pevskim zborom in našemu združenju ter dejal, da tako lepih stvari še nikoli niso dobili. Posebno nam je bilo toplo pri srcu, da smo lahko vsi skupaj vsaj za hip razveselili tiste, ki jim je pomoč najbolj potrebna.

MPZ Večernice v katoliški cerkvi v Ohridu
MPZ Večernice v katoliški cerkvi v Ohridu © arhiv zbora
S katoliško Cerkvijo sodelujemo že vrsto let, za kar smo jim zelo hvaležni. Podobne akcije zbiranja oblačil, obutve in hrane smo že nekajkrat organizirali tudi mi. V akciji za nakup edinih orgel v Makedoniji je sodelovalo tudi naše združenje. Že večkrat pa je v katoliški cerkvi zadonela slovenska pesem. Tako je imel celovečerni koncert naš pevski zbor, nastopali pa so tudi pevski zbori iz Slovenije, ki so gostovali v Makedoniji in jim je pri organiziranju koncertov pomagalo Slovensko združenje France Prešeren. Pred kratkim sta imela koncerta akademski pevski zbor France Prešeren iz Kranja in mladinski pevski zbor Mavrica iz Postojne. Marija Dokuzova, profesorica glasbe, aktivna članica našega združenja je več let igrala klavir, zdaj pa orgle v katoliški cerkvi za vse praznike, na vseh aktivnostih, ki se dogajajo v cerkvi in ob obiskih pomembnih cerkvenih dostojanstvenikov.

Zbor Lipa
Zbor Lipa © arhiv zbora
Kot katoliška Cerkev v Skopju nam rada priskoči na pomoč tudi katoliška Cerkev Sv. Kiril in Metodij in Sv. Benedikt na Ohridu. Med drugimi so se tudi naši gostitelji – MPZ Slavec iz Solkana, MPZ Lipa iz Šempasa in ŽPZ Večernica iz Ajdovščine, ki jih vodi zborovodja Miran Rustja, v začetku maja letos predstavili ohridskemu občinstvu prav v katoliški cerkvi.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...