Marko ZupanMarko Zupan
Matjaž Merljak (foto: Rok Mihevc)
Matjaž Merljak

Naš komentar: Bo spet konec sveta?

| 20.11.2012, 14:58 Matjaž Merljak

Konec sveta je vedno aktualna tema. Napovedi se kar vrstijo. Ne mine leto, da ne bi bilo v njem kakšnih čudnih datumov, ki kažejo na konec sveta. Zlasti veliko napovedi o tem je bilo leta 2000. A tudi letos se nam obeta konec sveta. Baje prav kmalu.

Pred nami je 12. december 2012, torej datum s tremi dvanajsticami, ki naj bi napovedovale nekaj ... Potem pa še 21. december, zimski solsticij. Takrat naj bi bilo tudi konec majevskega koledarja in zato ...

No, zanimivo se mi zdi, da so se v debate o koncu sveta umešali znanstveniki. Ti najbrž vsakič ob njih zamahnejo z roko. A pri vesoljski agenciji Nasa so se tokrat odločili govoricam odgovoriti.

Majevski koledar se je začel 13. avgusta leta 3113 pred Kristusom. Zanimivo je, da je za maj 2003 napovedal trk domnevnega planeta Niribu, ki naj bi ga odkrili Sumerci. Kar takrat ni bilo sodnega dne, so za nov datum določili letošnji 21. december, saj se po tem datumu Majevski koledar ne nadaljuje. Poglavar Majev je sicer že pojasnil, da bo to le konec enega od ciklov v tem koledarju, ne pa konec sveta. A govorice o zelo močnem delovanju sonca, asteroidu, magnetnem polju ... kar krožijo. Le kdo nas želi prestrašiti? Človek, ki je prestrašen, ki ga je strah, je namreč lažje vodljiv.

Nasini strokovnjaki pojasnjujejo, da je naš planet shajal več kot štiri milijarde let in da mu zaenkrat nič ne grozi. Kot pišejo, bo 21. decembra 2012, na dan zimskega solsticija resnično samo to, da bo sonce najbolj oddaljeno od ekvatorja. Za neresnične so označili tudi zgodbice o planetu Nibiru. Če bi se tak planet približeval zemlji, bi ga astronomi zaznali.

No, tudi velik meteor naj bi zadel našo Zemljo. Nasa sicer odgovori, da smo vedno v nevarnosti, da nas zadane komet ali asteroid, a da je to izjemno redko. Zadnje tako srečanje je bilo pred 65 milijoni let. Po tistem so izumrli dinozavri, za našo bližnjo prihodnost česa takega ni na vidiku.

Dokazov, da bo letos konec sveta, po Nasinem ni. So samo sad domišljije, ki najde svoje mesto tudi v revijah, knjigah, filmih ... Vseeno se mi zanimivo zdi, da se je Nasa odločila odgovoriti, da niso znanstveniki tudi tokrat zamahnili z roko. Ne dvomim, da so njihove trditve resnične in da se niso odločili pomiriti ljudi samo zato, kar bi se resnično bližalo kaj tragičnega.

A to ne pomeni, da ne smemo misliti na konec sveta. In se nanj pripraviti. V nedeljo smo pri božji besedi slišali, da ne vemo ne ure ne dneva. Pred nami je tudi zadnja nedelja v cerkvenem letu, nedelja Kristusa Kralja. Slišali bomo, kako bo sin človekov prišel na oblakih neba ...

Nihče ne ve, kaj se bo dejansko zgodilo v prihodnosti. Se pa lahko na prihodnost pripravimo in to je naša velika naloga. Prednostna naloga.

Ugašanje življenja je lastno vsemu, kar biva. A vsak konec v sebi skriva tudi nov začetek. Novo priložnost.

Ja, mogoče pa bo 21. decembra 2012 samo konec sveta, kakršnega poznamo in se bo začel boljši, pravičnejši, odgovornejši svet ...

Za nekoga pa je lahko konec sveta, če doživi razočaranje, če ne začuti ljubezni, če se čuti izkoriščanega, zlorabljenega, ... Takih koncev sveta se nam je bati.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...