Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Radovan Žerjav (foto: SLS)
Radovan Žerjav

Bo Žerjav premislil o vnovični kandidaturi za predsednika SLS?

| 26.11.2012, 15:24 Andrej Šinko

Predsednik SLS Radovan Žerjav je konec preteklega tedna sporočil, da na rednem volilnem kongresu, ki bo marca, ne namerava več kandidirati za predsednika stranke. Podrobneje je o tem Žerjav spregovoril na današnji novinarski konferenci. Razložil je, da je naraščajoče nezadovoljstvo rezultat brezupne politike. Pri tem pa dodal, da SLS ostaja v koaliciji in, da stranka zaradi njegove odločitve ne bo razpadla. Žerjav pričakuje, da bo novo vodstvo nadaljevalo z začrtano smerjo, radikalnih sprememb v stranki pa ne pričakuje.

Kot je že v pismu sporočil Žerjav, odločitve ni sprejel čez noč, ampak je v njem zorela že nekaj tednov. Ob tem je pojasnil, da je v luči zadnjih dogodkov, povezanih z izključitvijo Franca Kanglerja iz stranke in napovedi morebitnih izstopov iz nje zdaj pravi trenutek, da odločitev sporoči svoji stranki in javnosti. Pri tem je razložil, da je razlogov za takšno odločitev veliko, od tistih znotraj stranke in tistih, ki so posledica stanja duha, kulture in nedialoga znotraj celotne slovenske politike, do čisto osebnih. Z vstopom v koalicijo in vlado so se po njegovih besedah pričakovanja stranke do njega kot predsednika stranke in kot ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo močno povečala. Vendar pa je prišel do spoznanja, da vseh teh velikih pričakovanj preprosto ni možno zadovoljiti. Zaradi tega je občutil vse več nezadovoljstva.

Nekateri koalicijski partnerji so izrazili obžalovanje nad Žerjavovo odločitvijo. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je dejal, da je nad odločitvijo presenečen. Kot razlaga, sta z Žerjavom dobro sodelovala, verjame pa tudi, da bo tako ostalo tudi v prihodnje, glede na to da Žerjav želi ostati minister. Nekateri sicer že ugibajo o morebitnem začetku rekonstrukcije vlade. V NSi menijo, da je Žerjavova napoved interna stvar stranke SLS. Je pa po prepričanju vodje poslancev NSi Mateja Tonina stabilnost vsake koalicijske stranke pomembna za vlado. Ob tem verjame, da bodo v SLS tudi po kongresu ostali stabilna stranka.

So pa odločitev Žerjava komentirali tudi njegovi strankarski kolegi. Vodja poslanske skupine Mihael Prevc označuje odločitev predsednika kot legitimno. Dogodka ne povezuje z nedavno izključitvijo Kanglerja iz stranke, pač pa kot protest na blokado izpeljav reform. Pri tem pa vodja poslanske skupine zagotavlja, da vsi poslanci in ožje vodstvo SLS trdno podpirajo smer visokih vrednot in etičnih standardov, ki jih je zastavil Žerjav v zadnjih letih. Sicer pa upa, da Žerjavova odločitev ni dokončna, saj da so do volilnega kongresa še trije meseci.

Kangler meni, da ima še vedno podporo mestne koalicije

Mariborska koalicije je za zdaj v dobri kondiciji in imamo podporo v mestnem svetu, je po današnjem sestanku koalicijskih strank, do katerega je po aktualnem dogajanju v Mariboru prišlo na zahtevo SDS, prepričan župan Franc Kangler. Na sestanku so govorili o uresničevanju projektov, protestnike pa je pozval, da se še pred protesti pogovori z njimi. Župan se bo sicer kot kaže naslednja dva tedna nekoliko umaknil iz oči javnosti, saj ima za ta čas načrtovan dopust, pooblastila pa bo verjetno prenesel na podžupana Milana Mikla. Še vedno pa ne razmišlja o odstopu, saj za kaj takega po njegovem mnenju ni pogojev, to pa bi bilo zelo slabo za mesto. Če je še pred časom trdil, da se bo verjetno potegoval za nov županski mandat, pa je po današnjem sestanku koalicije prvič zagotovil, da se na naslednjih volitvah za to mesto ne bo več potegoval in se bo umaknil iz politike.

 

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...