Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Škof Alois Schwarz prejel Einspielerjevo nagrado

| 23.11.2012, 15:19 Tone Gorjup

V Slomškovem domu v Celovcu so sinoči podelili Einspielerjevo nagrado, ki jo je letos prejel krški škof Alois Schwarz. Krščanska kulturna zveza in Narodni svet koroških Slovencev sta mu podelila za prizadevanja za uveljavitev slovenske narodne skupnosti v avstrijski in mednarodni družbi.

Častni predsednik Krščanske kulturne zveze Janko Zerzer je v svojem nagovoru med drugim spomnil, da je škof Schwarz pri maši v celovški stolnici ob 70. obletnici izgona slovenskih družin s Koroške aprila letos priznal napake koroške Cerkve in prosil odpuščanja za neprijazno, da ne rečem neusmiljeno zadržanje do vernih ljudi, ki so morali toliko pretrpeti. Škof je takrat še dejal: „Odgovorni smo, da danes ohranjamo spomin na te dogodke zgodovine. Smo pa tudi odgovorni prihodnosti, da - še posebej kot kristjani - živimo v spoštovanju in toleranci do drugega.“ Škofovemu opravičilu za številna dejanja, med katerimi je bila tudi prepoved bogoslužja v slovenskem jeziku, oziroma njegovemu zgledu so po letošnjem aprilu sledili tudi župani nekaterih občin na Južnem Koroškem.

Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko pa je ob podelitvi Einspielerjeve nagrade poudaril: „Koroški škof dobi to priznanje iz dveh razlogov: prvič za splošno pozitivno delovanje katoliške Cerkve na Koroškem; in drugič, ker se tudi osebno zavzema za manjšino na koroškem, za slovenščino v cerkvi in zato zasluži priznanje." Škof Schwarz se je zahvalil za Einspielerjevo nagrado. Zanj predstavlja potrdilo, da Slovenci cenijo njegov iskren odnos do narodne skupnosti na Koroškem, da sprejemajo njegova prizadevanja za odprt dialog med obema narodoma v deželi. V pogovoru za Nedeljo je škof Schwarz še dejal: Takoj sem pomislil, da ima ta nagrada po vsej verjetnosti opraviti z mojim nagovorom in opravičilom ob 70-letnici pregona koroških Slovencev. ... Einspielerjevo nagrado pa razumem kot uradni odgovor slovenske narodne skupnosti v tem smislu, da je sprejela in slišala moje besede opravičila.

Vir: ORF, STA, Nedelja

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...