Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Krščanstvo je predvsem "dogodek" ljubezni!

Svet | 14.11.2012, 15:26 Tone Gorjup

Papež Benedit XVI. je danes romarje, ki so se zbrali v Vatikanu, sprejel in nagovoril v dvorani Pavla VI. V ciklu katehez, ki so v jubilejnem letu vere posvečene razlagi apostolske vere, je tokrat poudaril, da vera ni sistem resnic in vrednot, ampak predvsem dejanje ljubezni, ki ga narekuje Kristusov zgled.

Povzetek kateheze

V dosedanjih katehezah v letu vere smo spoznali, je začel papež, da skrivnostno hrepenenje po Bogu leži globoko v človekovem srcu. Bog nas po milosti navdihuje in podpira naša prizadevanja, da bi ga bolje spoznali in našli v njem svojo srečo. V današnjem sekulariziranem svetu je vero težko ohranjati; na vsakem koraku se srečujemo s praktičnim ateizmom; mnogi mislijo in živijo kot da Boga ni. Toda, ko Boga izbrišemo iz svojega življenja, smo prikrajšani za največje človekovo dostojanstvo, ki je v tem, da nas je ustvaril in poklical k življenju v povezanosti z Njim.

Verujoči moramo imeti in pokazati prepričljive razloge naše vere in upanja. Te razloge najdemo v urejenosti in lepoti stvarstva, ki govori o svojem Stvarniku; v neizmernem hrepenenju človeškega srca, ki najde popolno srečo le v Bogu; in nazadnje v veri, ki razsvetljuje in spreminja naše življenje, če se vsak dan trudimo za povezanost z Gospodom, je dejal papež.

Ob koncu kateheze je dodal, da krščanska vera ni zgolj sistem verskih resnic in vrednot. Krščanstvo je predvsem “dogodek” ljubezni in to v tesni povezanosti z Jezusom, pravim človekom in pravim Bogom. To je tudi razlog zaradi katerega kristjani in krščanska občestva za temelj svojega verovanja postavljamo Kristusa, ki je prava pot k Očetu. Spomnil je še, da naša živa vera lahko tudi druge pripelje do tega, da spoznajo in vzljubijo Boga, ki se razodeva v Kristusu.

Minister Karel Erjavec pri papežu

Benedikt XVI. je danes sprejel tudi slovenskega zunanjega ministra Karl Erjavec, ki je bil na dvodnevnem obisku pri Svetem sedežu in Suverenem malteškem viteškem redu. Minister in papež sta se ob tem spomnila 20. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Svetim sedežem. Kot so zapisali na spletni strani ministrstva, je Erjavec poudaril vlogo in pomen podpore Vatikana ob osamosvojitvi naše države ter papežu prenesel vabilo za obisk Slovenije. Erjavec se je že včeraj srečal s tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami nadškofom Mambertijem, obisk v Vatikanu pa je sklenil z obiskom pri ministru za zunanje zadeve Suverenega malteškega viteškega reda Mazeryu.

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...