Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Predstavili smo novembrsko Ognjišče

| 29.10.2012, 11:26 Matjaž Merljak

Prvi dnevi novembra so namenjeni spominu in molitvam za naše pokojne. Ko obiskujemo njihove grobove, se nam kar sama po sebi ustavi misel ob minevanju in smrti. Te tematike so se dotaknili tudi v novembrskem Ognjišču. Naš sogovornik je bil odgovorni urednik mag. Božo Rustja.

Gostja meseca je Metka Klevišar, a kot je omenil Rustja, je gostja poudarila, da je treba o minevanju in koncu življenja vedno razmišljati, ne le enkrat na leto, ali, kakor nam Jezus naroča, naj bomo vedno pripravljeni na slovo s tega sveta, ker ne vemo ne ure ne dneva. Prav je, da v teh težkih časih mislimo tudi na tiste, ki težko živijo in porabimo manj za sveče in rože, nekaj sredstev pa namenimo za potrebne.

Tudi v Mladinski prilogi govorijo o tej tematiki. Naslov teme meseca je Smrt - praznina ali upanje? O doživljanju smrti spregovorijo mladi, tudi taki, ki so že izgubili sorodnike in vrstnike, čeprav se mladim zdi, da je smrt zanje še daleč.

Na to temo piše tudi dr. Karel Gržan. Njegov hudomušni zapis ima naslov Matilda in sveti Peter - nebeški carinik. Več na strani 31.

Naslovnica Ognjišča november 2012
Naslovnica Ognjišča november 2012 © Založba Ognjišče
Božo Rustja je spregovoril tudi o Darko Djuriču, ki ga je obiskal za rubriko Naši preiskušani bratje. Ni obiskal samo njega, ampak tudi družino, ki ga je sprejela za svojega. In kot pravi Darko, je zanj ena največjih sreč, da je prišel v to družino, kjer so ga tako lepo sprejeli.

Novembrskemu Ognjišču je dodana tudi Miklavževa ponudba, v želji, da bi ljudem ponudili ideje za obdarovanje otrok. Njim je namreč namenjenih največ knjig in nekaj drugih stvari v ponudbi. A knjiga je lepo darilo tudi za odraščajoče in zrele ljudi.

Knjiga je darilo, ki ostane. Druge stvari porabimo, čokolado in bombone pojemo, rože ovenejo, steklenico vina popijemo, knjiga pa ostane in obdarovanec jo lahko večkrat vzame v roke in se ob njej obogati.

Božo Rustja je predstavil še druge knjižne novosti, tudi tiste, ki jih bo prinesel božični čas.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...