Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Avstrijska Katoliška akcija pozvala države EU k sodelovanju

Svet | 05.10.2012, 11:32

„Okrepiti Evropo proti nacionalističnim težnjam in narodni sebičnosti,“ je klic avstrijske Katoliške akcije, ki ga objavila ob koncu svoje plenarne skupščine v Innsbrucku.

Dokument pravi, da je potrebno pred uveljavljanjem pakta o evropski stabilnosti in prizadevanjem za premagovanje evropske krize „popolnoma prenoviti razpravo o sedanjosti in prihodnosti Evrope, v politiki, v družbi in v Cerkvah“. To zahteva „dramatično spremembo v načinu, kako dobivamo informacije o Evropi in o njih razpravljamo, prav tako pa tudi prenovo demokratične vzgoje, razprave ter videnje demokratične odgovornosti“.

Katoliška akcija je podpirala proces miru in združevanja v Evropi ter zavrnila „sedanjo težnjo, da bi Evropo omejili na gospodarska in davčna vprašanja ter zmanjšali politično prakso do nacionalističnih stališč“. Poleg tega je pozvala k „vzajemni podpori in odgovornosti v Evropi in njenih državah“, ko je opozarjala, da združevalni temelji tega procesa odsevajo katoliški družbeni nauk. Na proces združevanja vplivajo tudi „kristjani, ki jih priganja odkrit duh podpore, ki se zavzema za premagovanje meja in priznavanje drugih“.

Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...