Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Janez Kumše je dvojno praznoval (foto: Tone Ovsenik)
Janez Kumše je dvojno praznoval

FOTO Slovesno v župniji Marije Vnebovzete

| 29.10.2012, 00:09 Matjaž Merljak

Jesenski dnevi so dnevi zahvale za obilnost narave, ki nam je dala sadove v preteklem poletju. Med taka praznovanja se tudi šteje praznik svetega Martina. Štajerski in prekmurski rojaki v Clevelandu, ki so združeni v Štajersko-prekmurski klub so preteklo soboto pripravili veselo Martinovanje v Slovenskem narodnem domu na St. Clair Aveniji. Ob polni mizi dobrot in dobre slovenske kapljice so se lepo zabavali in njim so se pridružili tudi rojaki iz Kanade, ko so prišli na ta veseli večer.

Prejšnji četrtek sta v Slovenskem društvenem domu v Euclidu predavala dr. Vladimir Rus in Tony Hiti o slovenskih romarski cerkvah, ki stojijo na Slovenskem. To je bilo že drugo tako predavanje v nadaljevanju. Prvi del sta predavala pred meseci v isti dvorani. Obakrat je bila udeležba kar lepa, ki so z zanimanjem sledili nagovorom.

Slovenski najstarejši mešani pevski zbor v Clevelandu, Zarja, je nastopil v Slovenskem društvenem domu s svojim 95. jesenskim koncertom preteklo nedeljo. Pevci, čeprav večina že priletni, so se potrudili in pripravili res zanimiv koncert. V prvem delu so zapeli pesmi avtorjev Petra Jereba, Ivana Zormana, Lojzeta Slaka in Slavka Avsenika. Drugi del je vseboval humoristični pogled na stari način radijskih oddaj, ko je bilo še vse v živo in kaj se lahko pripeti v odzadju in v etru. Po koncertu je sledila domača zabava s plesom.

Pozdrav pred cerkvijo Marije Vnebovzete
Pozdrav pred cerkvijo Marije Vnebovzete © Tone Ovsenik

Na Misijonsko nedeljo v tem letu vere smo molili za naše misijonarje po širnem svetu. Naj On blagoslovi njihove napore z mnogimi spreobrnjenji k sveti veri. Najmanj kar pa mi lahko storimo je, da jim finančno pomagamo, da bodo mogli izpolniti velika dela za Boga.

V cerkvi Marije Vnebovzete
V cerkvi Marije Vnebovzete © Tone Ovsenik

Spominska sveča za Janeza Kumšeta
Spominska sveča za Janeza Kumšeta © Tone Ovsenik
Bilo je pa izredno lepo in slovesno v župniji Marije Vnebovzete. To je bil dan posvečen praznovanju župnika Janeza Kumšeta ob njegovem 60. rojstnem dnevu in istočasno smo proslavili njegovih 25 let župnikovanja. Vsa župnija se je izredno lepo pripravila. Že sami zvonovi pred mašo so slovesno vabili z pritrkovanjem v cerkev, ki je bila že pri vhodu olepšana z dvema mlajema z slavolokom župniku »Bog Vas živi in Marija Vnebovzeta«.

Kar lepo število vernikov si je nadelo svoje narodne noše, da so pospremili slavljenca s štirimi duhovniki, med katerimi je bil tudi urednik lista Družine, Franci Petrič in slovenski škof v pokoju, Edvard Pevec. Ko je procesija prispela do oltarja, je župnika Kumšeta pozdravilo dekle v narodni noši. Slovenski evangelij je prebral Franci Petrič in nagovor je pa imel škof Pevec, ki je prav izrazito in lepo na kratko opisal duhovniško pot župnika.

Gospod škof dobro pozna slavljenca, ker je prva leta duhovništva preživel prav v družbi škofa Pevca, ki je takrat vodil župnijo svetega Vida kot župnik in kaplanom, zdajšnjim župnikom župnije svetega Vida, Jožetom Božnarjem. Omenil je tudi, da ko je Kumše prevzel župnijo Marije Vnebovzete, je bil najmlajši župnik v škofiji, star 34 let.

Po maši se je vse premaknilo v dvorano na banket ki je sledil. Dvorana je tokrat videla drugo največjo zasedenost, 450 ljudi. Več jih je bilo le na neki ohcetni zabavi. Po banketu sta na kratko in spretno opisala življenje župnika Kumšeta rojaka Silva Pišorn in Frank Zalar. Zanimivo je bilo, da je tokrat predjedno molitev, ki jo po običaju izmoli župnik, tokrat za šalo molila glavna kuharica, Julka Zalar, ki vedno prosi župnika, da zmoli za obilnost hrane, da nihče ne bi ostal lačen.

Sledili so pozdravi, zahvale in čestitke od vsepovsod in pozdrave je prinesel tudi mestni svetnik tega okraja, Michael Polenšek ter tople besed je imel tudi urednik lista Družine, Franci Petrič.

Praznovanje ob jubilejih Janeza Kumšeta v dvorani
Praznovanje ob jubilejih Janeza Kumšeta v dvorani © Tone Ovsenik

Zaključne besede pa seveda vedno pripadajo slavljencu. Tu se je župnik Kumše lepo vsem zahvalil in podelil blagoslov. Rojaki so se kar nekaj časa še zadržali v dvorani in osebno čestitali župniku Kumšetu ob njegovem jubileju. Bog Vas živi in Marija Vnebovzeta, gospod Janez Kumše.

Danes pa poteka na Slovenski pristavi občni zbor, ko se voli novo vodstvo za prihodnjo sezono.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...