Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

SSO zadovoljen, ker je De Anna sprostil denar

| 26.10.2012, 14:23 Matjaž Merljak

SSO – Svet slovenskih organizacij je v tiskovnem sporočilu v petek 26. oktobra 2012 izrazilo zadovoljstvo, da je deželni odbornik Elio De Anna vsaj delno sprostil finančna sredstva, ki so za letos namenjena slovenski narodni skupnosti v Italiji in tako vsaj zaenkrat rešil manjšinsko organizacijsko dejavnost pred večjo in hujšo krizo. Sporočilo v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Zdaj čakajo italijansko vlado in deželo FJK nove naloge, da še v teku letošnje sezone poišče pot do tistih vsakoletnih sredstev, ki jih predvideva zaščitni zakon št. 38/2001 in ki so našim organizacijam v neokrnjeni obliki krvavo potrebna.

S tem v zvezi izreka SSO svoje zadovoljstvo tudi nad delom določenih političnih predstavnikov, v prvi vrsti enotnega predstavništva Slovencev v Italiji, ter političnim predstavnikom v parlamentu, konkretno poslancu Isidoru Gottardu in senatorju Ferrucciu Saru, ki sta se in se še bosta – tako sta zagotovila predsedniku SSO Dragu Štoki – zavzela na ravni italijanske vlade, da se predvidena sredstva manjšini tudi dejansko podelijo. Prav tako je treba po mnenju SSO upoštevati pri tem solidarnost in konkretno pomoč slovenske vlade pod vodstvom Janeza Janše, veleposlanika v Rimu Iztoka Mirošiča ter generalnega konzula dr. Dimitrija Rupla, na katere se je SSO v eni ali drugi obliki stalno naslanjal v svojih trdih vsakodnevnih naporih ter naših dveh deželnih svetovalcev Gabrovca in Kocijančiča.

SSO ugotavlja s tem v zvezi, da je določen del naše skupnosti skušal ustvarjati v naših vrstah določen alarm oz. paniko, ki ni vedno na pravem mestu.

Svoje uslužbence ne smemo predčasno alarmirati, kakor se tudi ne smemo še nadalje smešiti z metanjem na mizo višine nam namenjenih finančnih sredstev tako, da se številke obračajo kar po mili volji posameznika ali tudi kar tako na pamet.

To ni zdravo in še manj uspešno početje.

Prav tako je izven vsake realnosti govoriti o nekih planih, oz. načrtih ter o pouličnih manifestacijah, saj se vsi zavedamo izredno težke gospodarske krize, ki že tretje leto pesti Italijo, Slovenijo, vso Evropo.

Iz te krize bomo izšli močnejši, če bomo znali sami premostiti svoje težave, znali skrbno čuvati vsak euro in dati delu tisto častno mesto, ki mu gre in na katerega se delovanje SSO naslanja že ves povojni čas.

SSO izreka končno svojo solidarnost italijanski manjšini v Istri, ki je prav tako hudo prizadeta s finančnimi rezi s strani italijanske vlade.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...