Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Romanje v Kevelaer

| 24.10.2012, 05:03 Matjaž Merljak

Tudi letos so rojaki iz Essna poromali v Kevelaer. Romanje je bilo zelo lepo obiskano in je tudi lepo potekalo. Spovedna kapela - pravzaprav stranska cerkev - je bila skoraj polna. Letos se nas je zbralo še več kot zadnja leta, kar 150 romarjev. Zdi se mi, da se je kar krepko poznala še številčnejša udeležba rojakov tudi iz Solingena, Hildna in celo iz Kölna.

Mogočno ljudsko petje je bilo podprto z orglami, kjer je letos bil mojster 81-letni Geza Geber, ki že 46 let igra pri slovenskih mašah v Essnu. Čudovit umetniški prispevek je dodal zvesti mešani zbor Slovenski cvet, ki je sam zapel nekaj pesmi, pa tudi mogočno podprl ljudsko petje. Po maši smo imeli še pete litanije Matere božje z odpevi, posvetitev Nebeški Materi, Molitev za izseljenske župnije in blagoslov z Najsvetejšim.

Med litanijami sta med romarji “romala” tudi prava slovenska cekarja od narodne noše, kamor so ljudje darovali za opremo novega samostana sester klaris v Turnišču. Zbrali smo 430 evrov. Bog poplačaj vsem dobrotnikom.

S pesmijo Marija skoz življenje smo se zvrstili za našo lepo zastavo s podobama Marije Pomagaj in bl. Antona Martina Slomška k milostni kapeli, kjer smo ob lepem sončnem vremenu zapeli še nekaj pesmi. Stari znanci so se imeli še marsikaj pomeniti, morda so se sklepala tudi nova poznanstva. Romarji iz Hildna in Solingena, ki so ostali brez svojega duhovnika, so izpraševali, kdaj bom začel redno prihajati k njim, da bodo tudi v prihodnje imeli redne svete maše. Sem rekel, da to že lepo pri nadškofiji Köln ureja gospod Janez Pucelj in se bo verjetno uresničilo v letu 2013.

Mnogi romarji smo se zopet zbrali ob velikem parkirišču, kjer sta se dve klopi spremenili v bogato obloženi “mizi”, kamor so vrle gospodinje prinašale svoje narezke, pecivo, solate. Bilo je kot na “ohceti”. Na voljo je bila tudi velika izbira pijač in kapljice za vse okuse in želje.

Kar tam ob parkirišču je sledilo petje narodnih pesmi in kakšna cerkvena v pravem slovenskem vzdušju.

Fotografije z romanja rojakov v Kevelaer 2012
Fotografije z romanja rojakov v Kevelaer 2012 © Danica Dyllong

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...