Blaž LesnikBlaž Lesnik
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Praznovanje v San Martinu (foto: Svobodna Slovenija)
Praznovanje v San Martinu

60 let Rožmanove šole

| 12.10.2012, 09:24 Matjaž Merljak

Ohranjanje slovenstva v Argentini sloni na dopolnilnem šolskem sistemu. Letos sobotni tečaj, ki ga imenujejo Rožmanova šola, in deluje v Slovenskem domu v San Martinu, obhaja že 60 let plodnega delovanja.

Rojaki so v soboto, 15. septembra 2012 ob 19. uri napolnili spodnjo dvorano Slovenskega doma San Martin. Prve vrste so zasedli zastopniki ustanov in organizacij, med drugimi veleposlanik Republike Slovenije g. Tomaž Mencin, predsednik Zedinjene Slovenije g. Franci Žnidar, predsednik Slovenskega doma San Martin g. Dani Žagar, delegat slovenskih dušnih pastirjev dr. Jure Rode, šolska referentka Zedinjene Slovenije ga. Alenka Prijatelj, učiteljstvo in voditelji šolskih ustanov. Slavja so se udeležili tudi sedanji in bivši učitelji, učenci, predsedniki odbora staršev, režiserji, starši, stari starši in prijatelji Rožmanove šole. Na levi strani odra je visela slika škofa dr. Gregorija Rožmana, na desni grb šole, v dvorani je prevladovalo posebno razpoloženje ob čudovito zgovornem jubileju.

Veleposlanik Tomaž Mencin izroča priznanje voditeljici Nini Pristovnik
Veleposlanik Tomaž Mencin izroča priznanje voditeljici Nini Pristovnik © Svobodna Slovenija

Veselje so izžarevale besede, ki jih je prisrčno izrekla voditeljica Nina Pristovnik, ki se je zahvalila vsem, ki so v teh 60 letih delovali v ustanovi. Spomnila se je prejšnjih voditeljic in učiteljic, mnoge so že pokojne: »Veliko jih je šlo skozi to slovensko šolo. Delali so brezplačno. Darove, ki so jih prejeli od Boga, čas in vse ostalo, so darovali za dobro vseh. Vodila jih je ljubezen do otrok in slovenskega naroda«, je poudarila.

Na prvem mestu je Rožmanovi šoli čestital predsednik Doma Danijel Žagar z iskrenimi željami, da bi v prostorih slovenskega doma še naprej odmevala slovenska beseda. Šolska referentka Zedinjene Slovenije ga. Alenka Prijatelj je šoli poklonila šopek pomladanskega cvetja in srčnih želja. V imenu ravnateljice SSTRMB prof. Nede Vesel je dr. Katica Cukjati šoli zaželela veliko plodnega življenja, ljubezni do otrok, posredovanja naših verskih in narodnih vrednot, vzgoje v službi bližnjega ter božjega blagoslova.

Posebno zaslužni, vsak s svojim priznanjem
Posebno zaslužni, vsak s svojim priznanjem © Svobodna Slovenija

V imenu Republike Slovenije je pozdravil veleposlanik g. Tomaž Mencin in v voščilo vpletel besede ponosa nad opravljenim delom in želje poguma, upanja, dobre volje vsem, ki se uspešno trudijo na vzgojnem področju. V imenu Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu je veleposlanik Rožmanovi šoli podelil priznanje za 60 let prizadevnega prispevka k ohranjanju slovenske narodne identitete, tradicije in jezika v Argentini. Prav tako so prejele odlikovanje sedanja voditeljica Nina Pristovnik Diaz ter bivši Katica Kovač Dimnik in Saša Hartman Golob.

Nato so predstavili DVD film Dragocen mozaik, kjer pokažejo slovensko zgodovino in zemljepis, domovino junakov, mučencev, izgnancev, beguncev, izseljenstvo, naselitev v Argentini, slovenske domove, Slovenski dom San Martin, zgodovino Rožmanove šole, fotografije; seznam učiteljev, katehetov, predsednikov Šolskega sveta; pouk v razredih, šolske dejavnosti, vaje, misli škofa Slomška in Rožmana, obujanje spominov, pričevanja, življenje včeraj in danes ... Publika je zanimivemu filmu pozorno sledila in ga nagradila z močnim aplavzom.

Nastopajoči v igri Vitez na obisku
Nastopajoči v igri Vitez na obisku © Svobodna Slovenija

Biserni jubilej je Rožmanova šola obeležila tudi s triptihom, ki ga je živahno oblikovala Gabrijela Petkovšek Lopez. Ker je ob zlatem jubileju izšla brošura, je na triptihu opisano le zadnje desetletje.

Zastavi na praznovanju. Tipični argentinski obred.
Zastavi na praznovanju. Tipični argentinski obred. © Svobodna Slovenija
Nato se je odbor staršev Rožmanove šole zahvalil vsem katehetom, učiteljicam in učiteljem za ljubezen in vztrajnost pri vzgoji otrok. Dolg je seznam imen, v katerih je zaznati toliko idealizma, razdajanja, dobrote. Rajnih smo se spomnili v molitvi, navzoči pa so prejeli spominek. Zahvale so bili deležni bivši predsedniki odbora staršev in režiserji. Zahvala seveda tudi sedanjemu učiteljskemu zboru in odboru staršev. Iskrena hvala tudi Uradu Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu za podporo, ki jo je namenil praznovanju!

Na praznovanje je prišel tudi nenavaden gost, in sicer neki srednjeveški vitez, ki je meseca marca Rožmanovo šolo pozval na dvoboj: »Uprizorite igro to, / ki jo je Miroslav Košuta / pisatelj, pesnik, Prešernov nagrajenec / napisal z mojstrsko roko!«

Zgodbo o vitezu so v režiji Toneta Podržaja uprizorili sedanji in bivši učenci Rožmanove šole.

Ko je ob 22. uri bilo konec igre, smo vsi navzoči nazdravili Rožmanovi šoli. Ob spremljavi harmonike, so se zbrali okoli torte, veselo zapeli Kol'kor kapljic, tol'ko let in ugasnili svečke. Bivši učenci in učenke so gostom postregli z dobrotami. Kramljanje v družbi sošolcev in učiteljev se je veselo nadaljevalo kar pozno v noč. Lepo je bilo obujati spomine na nekdanje šolske dni! Na obrazih vseh je zaigral nasmeh ob ganljivem praznovanju 60-letnice Rožmanove šole, za katero so se Bogu zahvalili pri sv. maši v nedeljo, 9. septembra. Še vedno je v srcih rojakov odmeval odpev psalma: »Hvali, moja duša, Gospoda.«

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...