Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Izšla 807. številka Novega glasa

| 06.10.2012, 09:19 Matjaž Merljak

Ko bodo bralci prejeli v roke primorski tednik Novi glas, ki je izšel v četrtek, 4. oktobra 2012, bodo iz uvodnika, ki ga je napisal odgovorni urednik Jurij Paljk, izvedeli kaj več o finančnih in drugih težavah, s katerimi se sooča časopis.

“Največji problem naše Zadruge Goriška Mohorjeva je v tem, da zaradi nejasnosti ne more ničesar načrtovati za prihodnje dni, predvsem pa smo se morali v uredništvu odločiti za zmanjšanje števila sodelavcev, kot smo se že morali žal odreči predvsem kadrovanju mladih časnikarjev, kar je od nekdaj označevalo Novi glas, saj časnikarji, ki so se pri nas izšolali, danes delajo na deželnem sedežu RAI, v uredništvu Primorskega dnevnika in drugod. Predvsem pa finančna negotovost vzbuja strah med zaposlenimi, kaj bo, če denar ne bo prišel, za kakšne korake se bo odločil upravni odbor Zadruge, kaj bo z nami...”

Vsebina časopisa je tokrat kljub vsemu temu nadvse zanimiva. Na naslovnici časopisa so fotografski utrinki s simbolične ponovitve prevoza največjega slovenskega bronastega zvona, ki so ga pred 90 leti z goriškega Travnika s šestnajstimi velikimi konji peljali v svetišče na Sveto Goro. Praznovanja so se udeležili župana Gorice in Nove Gorice, številni furmani in ogromno ljudi, ki so prejšnjo nedeljo do zadnjega kotička napolnili baziliko, v kateri je slovesno mašo daroval upokojeni koprski škof msgr. Pirih. Zapis pod osrednjo fotografijo obravnava obisk slovenskega ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žige Turka v Trstu: udeležil se je okrogle mize v sklopu manifestacije Next, na kateri je z italijanskim kolegom Francescom Profumom razglabljal o sedanjem razmerju med znanstveno-akademskim in gospodarskim svetom. Ob boku okrogle mize sta ministra na zasebnem sestanku spregovorila o možnosti nadgradnje sodelovanja med državama, obenem pa evidentirala ključna vprašanja, ki zadevajo problematike slovenskega šolstva v Italiji.

Na tretji strani je objavljen intervju s slovenskim vrhunskim alpinistom Dejanom Korenom, na verski strani pa je zapis o zahvalni maši msgr. Dina De Antonija, upokojenega goriškega nadškofa, ki se je prejšnjo nedeljo v patriarhalni baziliki v Ogleju poslovil od vernikov. V nedeljo, 14. oktobra, bo namreč prevzel goriško nadškofijo msgr. Carlo Roberto Maria Redaelli, dosedanji pomožni škof v Milanu.

Goriška kronika poroča o velikem projektu krajevnih društev in ustanov, o premieri operete Pomladanska parada, ki bo potekala 12. oktobra v Kulturnem centru Lojze Bratuž ob 50-letnici obstoja in delovanja goriškega kulturnega hrama; pri opereti, glasbenogledališki predstavi za soliste, igralce, baletke, otroški in mešani pevski zbor, godbo in orkester, sodeluje več kot 150 oseb.

Na kulturnih straneh bodo bralci lahko spoznali novosti letošnje abonmajske sezone Slovenskega stalnega gledališča. Tržaška kronika poroča o odprtju novega sedeža Slovenskega raziskovalnega inštituta, Marijan Drobež pa se v svoji tedenski rubriki na slovenski strani dotika afere, ki je doletela ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Tudi to številko Novega glasa bogatijo običajna mnenja in rubrike, ki bodo nedvomno zadovoljili okuse vseh naših bralcev. Ti lahko tudi obiščejo portal www.noviglas.eu, na katerem so na voljo tudi drugi zapisi, pa raznorazne fotografske in videogalerije.

Naslovnica 807. številke Novega glasa
Naslovnica 807. številke Novega glasa © Novi glas

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...