Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Slovensko versko središče v Lemontu (foto: Arhiv verskega središča, Lemont)
Slovensko versko središče v Lemontu

Grozde poslej tudi v Lemontu

| 04.10.2012, 05:03 Matjaž Merljak

V nedeljo, 30. septembra 2012, so v Lemontu pri Chicagu obhajali Slomškovo nedeljo. Z njimi je bil tudi novomeški škof Andrej Glavan, ki je slovenski skupnosti prinesel relikvije blaženega Alojzija Grozdeta.

Kot je dejal za Radio Ognjišče, Slomškovo nedeljo tamkajšnji rojaki vsako leto obhajajo kot drugo žegnanje. Bilo je zelo slovesno. Pri sveti maši ob 11h so s škofom Andrejem somaševali frančiškanski provincial p. Stane Zore, voditelj slovenskega središča v Lemontu p. Metod Ogorevc, p. Atanazij in dominikanski pater Michael, ki je po materi Slovenec.

Pred mašo so imeli v slovenskem središču blagoslov in sprejem novih ministrantov, nato pa so v procesiji z banderom Marije Pomagaj šli v cerkev. Navzoč je bil slovenski konzul iz Chicaga in predstavnik konzulata iz Clevelanda. Med mašo so zbrani sodelovali s petjem. Po maši je bilo kosilo in krajša akademija o škofu Slomšku.

Grozdetove relikvije so po škofovih besedah kot relikvije nekoga, ki je simbol medvojnih in povojnih žrtev revolucije. V Lemontu je namreč pokopan tudi ljubljanski škof Gregorij Rožman.

Več o Lemontu

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.