Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Mladi na Mladem valu v Buenos Airesu (foto: Svobodna Slovenija)
Mladi na Mladem valu v Buenos Airesu

Mladi val v Argentini

| 03.10.2012, 08:42 Matjaž Merljak

Že nekaj mesecev v slovenski skupnosti v Argentini deluje skupina mladih iz vseh domov. Dobivala se bo na raznih srečanjih, katerih glavni namen bo pokazati mladini, da so pogovor, razmišljanje in skupna analiza aktualnih tematik, dandanes zelo pomembna sredstva, ki so brez dvoma lahko v pomoč v teku vsakdanjega življenja

Tako se je v soboto 18. avgusta 2012 nad 70 mladih je odzvalo vabilu za celodnevno srečanje v Slovenski hiši. Tako pomembno število prisotnih je že zgodaj zjutraj pripomoglo k lepemu vzdušju in prijateljskim pogovorom. Pri vhodu je visela velika zastava in pod njo so imeli na voljo informacije o različnih temah.

Prvi obiskovalec je bil moronski župnik, msgr. Raúl Trotz. Na energičen način je podal predloge za vsakdanje življenje. Govoril je tudi o veri in na zelo zanimiv način vključil mlade, da so sodelovali v pogovoru.

Po tem delu so organizatorji srečanja povabili na kosilo. Po hodnikih Slovenske hiše se je slišal zdrav pogovor, smeh in zadonele so celo strune kitar in glasilke mladih pevcev. Čez nekaj časa so posedli k mizi in se po blagoslovu g. Francija Cukjatija lepo najedli.

Mladi so z zanimanjem prisluhnili
Mladi so z zanimanjem prisluhnili © Svobodna Slovenija

Popoldne je mlade obiskal mednarodno priznan advokat, dr. Cristian Conen. Mož in oče štirih otrok je z odločno besedo nagovoril zbrane in vsakega posebej poglobil v pogovor. Tudi najbolj raztreseni so hitro pozabili na vse ostalo in z veseljem začeli poslušati.

Pogovor pod naslovom »El amor sólido« (Trdna ljubezen) se je uspešno razvijal. Z pomočjo prizorov iz različnih filmov, ki so si jih ogledali, je pogovor postajal vedno bolj zanimiv in prepričljiv. Tišina in močan aplavz ob koncu so bili dokaz, da mladi radi poslušajo teme, ki jih zanimajo in da je prava ljubezen brez dvoma ena izmed njih.

S popoldanskim čajem in posladkom je srečanje počasi prihajalo h koncu, a cilj je bil dosežen! Trud organizatorjev Mladega vala je obrodil svoj sad. Mnogo mladih se je še med vožnjo v svoje domove pogovarjalo o vsem, kar so slišali.

Srečanje so zaključili z družabnim delom
Srečanje so zaključili z družabnim delom © Svobodna Slovenija

Iskrene čestitke vsem, ki ste nam s svojim delom dali možnost, da preživimo dan poln mladosti in bogatih besed.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.