Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Novakova sprejela Pliberškovo

| 01.10.2012, 23:09 Matjaž Merljak

Ministrica Ljudmila Novak je v ponedeljek, 1. oktobra 2012, na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS sprejela avstralsko zvezno ministrico Tanyo Pliberšek.

Kot piše v sporočilu za javnost, ki so ga posredovali iz USZS, je Tanja Pliberšek dolgoletna poslanka v zveznem parlamentu in ministrica avstralske zvezne vlade, sicer potomka slovenskih izseljencev.

V pogovorih na Uradu je ministrica Novakova izrazila zadovoljstvo nad doslej najvišjim obiskom iz Avstralije od slovenske osamosvojitve, še posebej, ker gre za ministrico, ki je po rodu Slovenka in tudi govori slovensko. Njen obisk sodi v vrsto dogodkov, ki pospešeno povezujejo obe državi, pri čemer je na prvem mestu napredek pri uveljavljanju sporazuma o zdravstvenem varstvu v obeh državah. Ministrici sta večji del pogovorov namenili problematiki ohranjanja slovenstva v Avstraliji, saj je mogoče opaziti vidno pešanje slovenskih klubov, šol itd.

Pliberškova, ki je sicer ministrica za zdravje, se je sicer v Sloveniji srečala še s slovenskim ministrom za zdravje Tomažem Ganterjem ter s predsednikom vlade Janezom Janšo, v torek pa jo bo sprejel tudi predsednik države dr. Danilo Türk.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.