Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež Benedikt XVI. ob sklepu sinode: Nova evangelizacija zadeva vso Cerkev

Svet | 28.10.2012, 14:06 Izidor Šček

V baziliki sv. Petra v Vatikanu se je s svečanim evharističnim bogoslužje sklenilo 13. redno zasedanje škofovske sinode. Tri tedne so sinodalni očetje razmišljali in se pogovarjali na temo nove evangelizacije za posredovanje krščanske vere. Na njej so sodelovali predstavniki krajevnih Cerkva z vsega sveta.

Med sv. mašo je papež Benedikt XVI. temeljno sporočilo sinode naslonil prav na današnji evangeljski odlomek. Pomenljivo se mu zdi, da se sinoda zaključuje ravno na dan, ko bogoslužje govori o Jezusovi ozdravitvi slepega Bartimaja. Evangelij poroča, da je do srečanja prišlo na poti, ki je Jezusa vodila v Jeruzalem, v dopolnitev njegove velikonočne skrivnosti. Po besedah sv. očeta ni slučaj, da je Jezusovo zadnje veliko čudežno ozdravljenje namenjeno prav nekomu, ki je brez luči.

Bartimaj tako predstavlja človeka, ki potrebuje luč vere, da bi hodil po poti življenja. Za ozdravljenje pa je pomembno, da se slepi prepozna kot slep. Kljub slepoti pa Bartimaj, ki je nekoč izgubil vid in je zdaj berač, vendarle ne izgubi upanja, da ga Jezus more ozdraviti. Ker prizna svojo slepoto, na ves glas kliče Jezusa in ta ga ozdravi. Znova prejme luč vida in vnovič vstane v svoji človečnosti.

Papež Benedikt XVI. je misel usmeril na sodobni svet in dejal, da se je luč vere v deželah stare evangelizacije zatemnila. Osebe so izgubile varno usmeritev in so postale berači v iskanju smisla življenja. Mnogo ljudi potrebuje vnovično srečanje z Jezusom. Papež je prepričan, da je nova evangelizacija nujna in potrebno je tleči ogenj vere znova razvneti, da bo ogrel vso hišo. V nadaljevanju je dejal, da nova evangelizacija zadeva vso Cerkev in na kratko nakazal tri pastoralne smernice. Prva se nanaša na zakramente uvajanja v krščanstvo in na zakrament pokore ter na zavest, da klic k svetosti velja za vse kristjane. Zatrdil je: „Pravi protagonisti nove evangelizacije so svetniki. Govorijo z govorico življenjskega zgleda in del ljubezni, ki je vsem razumljiva.“

Nadalje je opozoril, da se mora nova evangelizacija s prenovljeno živahnostjo povezati z misijonskim oznanjevanjem pastoralnih delavcev in vernih laikov. Vsi ljudje imajo namreč pravico poznati Jezusa Kristusa in njegov evangelij. Zato imajo vsi kristjani dolžnost to veselo novico oznanjati.

Ob koncu je sveti oče spomnil, da želi Cerkev pomagati tudi vsem krščenim, ki svoje vere več ne živijo, da bi znova odkrili veselje prijateljstva z Jezusom, ki je ljubezen. Značilnost oznanjevalcev nove evangelizacije pa je veselje srca, ki izvira iz osebnega srečanja s Kristusom.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...