Papež o naravi vere

Cerkev po svetu | 24.10.2012, 13:44 Tone Gorjup

Trg pred baziliko Sv. Petra v Vatikanu so dopoldne napolnili romarji z vsega sveta, da bi se srečali z Benediktom XVI. in prisluhnili njegovi drugi katehezi o apostolski veri. Papež je v njej najprej postavil danes pogosto zastavljeno vprašanje: Kaj je vera ? Ali je še smisleno verovati v svetu, kjer znanost in tehnologija vsak dan odpirata nova obzorja? Zatem je spregovoril o naravi vere. Tone Gorjup.

Vera je zastonjski, nezaslužen dar Boga Očeta, ki nas ljubi in je po svojem učlovečenem Sinu blizu vsakemu od nas. Pri veri ne gre preprosto za razumsko sprejetje resnic o Bogu. Vera nam daje gotovost, ki presega vsa tehnična in znanstvena spoznanja. Verovati pomeni srečati se z Bogom in se mu prepustiti kot otrok. Vera je nadnaravni dar.

Ne moremo verovati na lastno pobudo, brez milosti Svetega Duha, je dejal papež in ponovil, kar uči katekizem katoliške Cerkve: Nemogoče je verovati brez milosti in brez notranje pomoči Svetega Duha. Nič manj resnično je, da je vera pristno človeško dejanje; ne nasprotuje ne človekovi svobodi ne njegovemu razumu. V veri nam Bog kaže pot, ki vodi k resnični svobodi, odkrivanju naše identitere, k notranjemu veselju in miru z vsemi ljudmi. Vera je dejanje, po katerem naš um in srce rečeta „da“ Bogu. Ta „da“ spreminja naše življenje, mu daje smisel in ga obnavlja. Ob tem je spomnil vero očaka Abrahama in Marije iz Nazareta.

Ob koncu je papež dejal, da naš čas zahteva kristjane, ki so odprti za Kristusa, za rast v veri ob prebiranju Svetega pisma in prejemanju zakramentov. Bodite kot odprte knjige, ki pripovedujejo o izkušnji prerojenega življenja v Svetem Duhu, v občestvu z Bogom, ki nas ohranja in nam kaže pot življenja, ki se nikoli ne konča.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...