Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Ognjišče, oktober 2012 (foto: Založba Ognjišče)
Ognjišče, oktober 2012

Oktobrsko Ognjišče pred letom vere

Radijski utrip | 02.10.2012, 05:40 Matjaž Merljak

Na naslovnici oktobrske številke letošnjega Ognjišča je prijazno in mladostno vabilo k molitvi rožnega venca. Oktober je namreč mesec molitve rožnega venca. Ker se bo v tem mesecu začelo leto vere, so za gosta meseca izbrali p. Branka Cestnika. Tudi priloga, ki jo je napisal Silvester Čuk, je nastala ob tem letu in hkrati ob obletnici začetka drugega vatikanskega koncila.

Gost meseca je p. Branko Cestnik, ki je koordinator dokumenta Pridi in poglej, ki je načrt dela Cerkve na Slovenskem. Kot je v pogovoru za naš radio povedal odgovorni urednik mag. Božo Rustja, ima p. Branko  zaradi priprave dokumenta in študija, ki ga je opravil v tujini, pogled v stanje vere pri nas in po svetu.

Na strani 54 je objavljeno pismo "Nihče mi ni stal ob strani in mi ni nič povedal o negativnih posledicah splava". To je lep opis o odločanju za življenje in dober uvod v Teden za življenje, ki ga bo v oktobru. Zanimiv je komentar psihoterapevta Bogdana Žorža na to pismo. Dodan je tudi verski pogled na to tematiko.

Več na spletni strani, kjer revijo lahko tudi kratko prelistate.

Naslovnica Revije Ognjišče, oktober 2012
Naslovnica Revije Ognjišče, oktober 2012 © Založba Ognjišče
Odgovorni urednik mag. Božo Rustja je v beležnici zapisal:

Oktober je že izrazito jesenski mesec. V tem letnem času kmetje pobirajo sadove svojega dela. Podobno pa tudi mi pri založbi. K nam prihajajo knjige, ki jih s tujimi partnerji pripravljamo za božične praznike in za obdarovanja ob teh praznikih in Miklavžu. Gradivo zanje pa smo morali oddati že prej. Nekaterega smo morali »posejati« že spomladi.

Prav v teh dneh smo dobili tri knjige, namenjene otrokom, ki na tak ali drugačen način govorijo o božiču. Prva je Božični delovni zvezek. Gre za nekakšen »delovni zvezek«, ki spodbuja otrokovo dejavnost. Prvenstvena pa je v knjigi pripoved o Jezusovem rojstvu. Opisuje pa tudi dogodke, ki so temu sledili: od poklona treh modrih do Jezusovega krsta. Vse dejavnosti so povezane z adventno-božično tematiko. Druga je slikanica Jaslice in miška. Zgodbo »pripoveduje« miška, ki pod božičnim drevesom najde darilni zavoj… Njena pot nas pripelje v betlehemski hlevček. Knjiga s pomočjo miškine pripovedi razkrije zgodbo Jezusovega rojstva. Zanimiv nov pristop. Tretja je kartonka Božična noč z malo besedila, a z več »pripomočki«, ki jih imajo otroci zelo radi (okna, »žepki«, podobe, ki se pojavijo, ko jih povlečemo …). Pri spremljanju dogodkov ob Jezusovem rojstvu bodo najmlajši lahko dejavno sodelovali.

Da bi vam omogočili čim cenejše, a kvalitetne knjiga, ki bi jih lahko podarili svojim najdražjim, smo ponatisnili pobarvanko Sveti Miklavž. Besedilo zanjo je napisala Berta Golob, ilustracije je prispevala Silva Karim. Pobarvanka je doživela že več izdaj. S kratkim, otrokom prilagojenim besedilom, predstavlja življenje svetega Miklavža ter otroke navaja k dobrodelnosti. Poleg te pobarvanke imamo o svetem Miklavžu še slikanici Miklavž piškote peče in Sveti Nikolaj. Obe opisujeta dogodke, povezane z njegovim življenjem.

V zbirki Moje čestitke smo ponatisnili dve knjižici: Vzgoja otrok in Iskreno sožalje. Vsaka knjižica v tej zbirki ima velikost razglednice. Nekaj več o tej zbirki si lahko preberete na str 65. Na prvo stran knjižice (voščila za god, rojstni dan …) lahko napišete svoje voščilo ali posvetilo in tako »obogateno« voščilnico pošljete v pismu. Voščilo bo naslovljenca obogatilo z izbranimi mislimi in lepimi fotografijami. Tako bo vaše voščilo postalo tudi sporočilo, ki bo naslovljencu prineslo veselje, upanje pa tudi razmislek. Sožalje prijateljem lahko izrečemo tudi s knjižico Moje sožalje, ki vsebuje vrsto tolažečih in spodbudnih misli ob izgubi najdražjih. Zanimivo je napisana tudi knjižica Vzgoja otrok. Vsebuje deset zapovedi, kako naj otrok ne vzgajamo. Napisal jih je duhovnik, ki vodi Zvezo družin zasvojencev z mamili in posveča svoje življenje tistim, ki so z mamili uničili svoje življenje.

Knjižica Vzgoja otrok govori o pomembnosti vzgoje v družini. Družina je neprecenljiva osnovna celice družbe pri posredovanju življenja in vzgoji. Tako nam bodo knjige o družini dragocene pri razmišljanju v tednu za življenje, ki ga v začetku oktobra praznujemo v Sloveniji. Pred časom je izšel ponatis knjige Zgodbe za srečo v družini. Dokaj nova je knjiga priljubljenega duhovnega pisatelja Anselma Grüna Pustolovščine življenja, ki govori o težavah v družini in njihovem reševanju. Ne dolgo nazaj je izšla knjiga Vitala Vidra Zakon, ki osrečuje. Vsi vemo, da je skladen zakon pogoj za srečo v družini.

Pred izidom je tudi ponatis podobic z motivi iz narave. Prav tako pripravljamo nekaj novih božičnih čestitk. Želimo, da bi svojim dragim lahko voščili praznike z lepimi verskimi motivi.

V mesecu oktobru praznujemo tudi misijonsko nedeljo. Prejšnji mesec sem opisal akcijo za pomoč misijonskim deželam v osrednji Afriki. Vsa leta doslej ste se nanjo dobro odzvali in tudi letos se je v akciji doslej zbralo že okrog 70.000 evrov, kar je podobno kakor v lanskem letu v tem času. Akcija še ni končana in vanjo še vedno lahko prispevate.

Prihodnji, novembrski številki Ognjišča bo, kakor je v zadnjih letih navada, priložen katalog knjig, primernih za obdaritev ob Miklavžu.

Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...