Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Naš gost Janez Kovačič

| 03.09.2012, 11:00 Jože Bartolj

V soboto 1. septembra smo v oddaji Naš gost spoznavali akademskega slikarja, grafika, restavratorja, izdelovalca vitražev, pedagoga Janeza Kovačiča. Rodil se je 24. februarja 1942 na Rakitni, sredi vojne vihre v številni družini. Že zelo zgodaj je začutil risarski dar in imel prvo razstavo že v osnovni šoli v Logatcu.

Po srednji grafični šoli se je vpisal na ljubljansko likovno akademijo, kjer je leta 1968 diplomiral. Zatem je dalj časa živel in delal v ZR Nemčiji. Po vrnitvi domov se je vpisal na študij III. stopnje na ljubljanski Likovni akademiji in ga leta 1975 končal. Strokovno se je usposabljal še v Italiji, Nemčiji in Kanadi.

Janez Kovačič največ ustvarja v olju, zelo rad pa ima tudi akvarel, ki ga tudi poučuje. Šolo akvarela vodi čeprav je že v pokoju, hkrati pa še različne druge likovne delavnice doma in v tujini.

Ukvarja se tudi z vitražem in je avtor preko sto štiridesetih vitražnih oken, ki krasijo večinoma sakralne prostore v Italiji, Kanadi in ZDA. Njegov sakralni slikarski opus je prav tako zelo bogat! Do te tematike pa goji izjemno spoštljiv odnos.

Prvo pedagoško delo je opravljal na šoli s prilagojenim programom Janeza Levca v Ljubljani, zatem pa je dolga leta poučeval na Srednji šoli tiska in papirja. O svojih pedagoških izkušnjah je spregovoril tudi v naši oddaji.

Janez Kovačič je imel do zdaj nad 190 samostojnih in še več skupinskih razstav doma in na tujem. Ob 70-letnici in v počastitev 190. samostojne razstave je izdal monografijo svojih del v kateri je prikazal 40 let intenzivnega likovnega ustvarjanja. Knjigo so meseca maja 2012 predstavili v Ljubljanskem Cankarjevem domu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...