Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Izšla Novi glas in priloga Bodi človek

| 28.09.2012, 23:57 Matjaž Merljak

Naslovnica 806. št. primorskega tednika Novi glas, ki je izšel v četrtek, 27. septembra, je posvečena različnim fotoutrinkom iz zadnjih 13 let, ki na živahen način prikazujejo prehojeno pot nekdanjega goriškega nadškofa, sedanjega apostolskega administratorja msgr. Dina De Antonija, sredi slovenskih vernikov na Goriškem.

Msgr. De Antoni se bo z zahvalno sveto mašo v oglejski baziliki v nedeljo, 30. septembra, poslovil od vernikov in prepustil škofovsko pastirsko palico nasledniku msgr. Carlu Robertu Marii Redaelliju, dosedanjemu milanskemu pomožnemu škofu, ki bo nastopil svojo novo službo 14. oktobra. Zapis pod osrednjo fotografijo je namenjen nedavnemu srečanju med msgr. De Antonijem in predstavniki slovenskih katoliških organizacij.

Mesto uvodnika je tokrat prepuščeno pismu škofovske konference Triveneta ob začetku Leta vere. Na drugi strani objavlja Novi glas zapis Alojza Tula, v katerem se avtor poglablja v kočljiva vprašanja italijanske politike. Za tretjo stran je Jernej Šček pripravil intervju s filozofom, teologom in esejistom prof. Edvardom Kovačem, ki analizira protislovja današnje družbe. Na verskih straneh je zapis, posvečen praznovanju letošnje Kvatrnice na Mirenskem Gradu, ki je bila posebno slovesna zaradi začetka praznovanja stoletnice prihoda lazaristov. Gre za pomembno duhovno središče goriškega dela in sploh cele koprske škofije, je v svojem nagovoru podčrtal msgr. Jurij Bizjak. Goriška kronika poroča o intenzivnih pripravah na opereto Spomladanska parada avtorja Roberta Stolza, ki bo zaživela na odru Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici v sklopu praznovanj 50-letnice njegovega delovanja.

Naslovnica 806. številke Novega glasa
Naslovnica 806. številke Novega glasa © Novi glas

Na kulturnih straneh je članek o likovni razstavi Milana Klemenčiča v Pilonovi galeriji v Ajdovščini. Tržaška kronika poroča o novi sezoni družinskega abonmaja Gledališki vrtiljak, ki ga prirejata Radijski oder in Slovenska prosveta, in o javni skupščini slovenskih izvoljenih predstavnikov, na kateri je bil govor o usodi pokrajinskih uprav. Zvesti sodelavec Marijan Drobež se v svoji stalni rubriki na slovenski strani poglablja v družbenopolitične dinamike matične domovine. Na štirinajsti strani je zapis o nizu dogodkov, ki jih je Kulturno društvo Moški pevski zbor Kromberški Vodopivci v sodelovanju z drugimi ustanovami priredilo ob 60-letnici smrti Vinka Vodopivca: vrhunec praznovanj pa predstavlja opereta Kovačev študent, katere premiera – res velik kulturni dogodek - je bila v amfiteatru Kromberškega gradu v nedeljo, 16. septembra. Športni kotiček je tokrat posvečen veslaški panogi v Sloveniji.

V tem tednu je z zelo različnimi in res zanimivimi zapisi ter komentarji spet izšla priloga Bodi človek!, ki jo pripravljajo štirje mlajši primorski duhovniki s sodelavci. Na nedavno prenovljeni spletni strani so – poleg številnih člankov in bogatih fotogalerij - na razpolago linki/povezave na vse štiri strani priloge (v formatu pdf). Toplo priporočamo!

Naslovnica priloge Bodi človek
Naslovnica priloge Bodi človek © Novi glas

 

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.