Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Utrinki s Švedske in o rojakih s Švedske

| 26.09.2012, 07:02 Matjaž Merljak

Med rojaki jubilanti je tudi Ludvik Popek, ki je praznoval 80. rojstni dan, konec avgusta so se poslovili od Slavka Svetličiča, mesec september so začeli s poroko Tomaža in Camille, rojaki iz Göteborga pa se pripravljajo na praznovanje jubileja.

Jubilant Ludvik Popek iz Stockholma je v mesecu juliju med svojimi domačimi in prijatelji v Dobrni praznoval 80. rojstni dan. Kdo bi temu zvestemu rojaku in veselemu možu pripisal, da že ima na sebi 8 križev. Zvesti obiskovalec sv. maše v glavnem mestu in seveda tudi Vadstene, če je mogoče, ljubitelj cerkvene in narodne pesmi in tudi plesa ter si kot Kekec vedno prepeva: Dobra volja je najbolja, to zapiši za uho..., ter z njimi nagovarja svoje rojake doma in na Švedskem. Dragi Ludvik, naj vas dobri Bog živi na mnoga, blaga leta!

Pokojni Slavko Svetličič
Pokojni Slavko Svetličič © Zvone Podvinski
Pogreb pokojnega Slavka Svetličiča je bil v sredo 29. avgusta v Bjuvu. Svojci in rojaki s tega predela južne Švedske so se od pokojnega rojaka poslovili s pogrebno sv. mašo, ki jo je vodil slovenski dušni pastir Zvone. Slavko Svetličič je bil rojen 22. junija 1939 v Spahovici, blizu Pakraca na Hrvaškem, kjer je živel vse do leta 1946, ko se je s starši preselil v Slavonsko Požego. Tam so bivali do 1957. leta, ko so se preselili v Maribor, od koder je 1965. leta prispel na Švedsko. Tukaj si je ustvaril družino. Zaposlil se je v tovarni izolacijskega materiala. Pridnega in zvestega na delu, takšnega so ga poznali. Dobrega in plemenitega moža in očeta, starega očeta, tako so ga doživljali njegovi domači. Mnogi sodelavci in sosedje so ga poznali po dobri volji. Naj ta njegov prijeten lik živi še naprej med domačimi in prijatelji. Ženi Tilčki, sinovoma Srečku in Andreju ter vnukom iskreno sožalje in spomin v molitvi.

Hvala vsem domačim, posebej sorodnikom iz Maribora, ki so se prišli še zadnjikrat poslovit od pokojnega Slavka. Hvala Cirili in Andreju z Bjuva za pomoč ženi pokojnega Slavka pri organizaciji pogrebne sv. maše. Hvala za vse molitve in za sodelovanje pri sv. maši zadušnici za mir in pokoj brata v Kristusu, Slavka Svetličiča. Naj pokojni Slavko, čeprav v tuji zemlji, najde mir in pokoj. Njegova duša naj z dobrimi deli potuje večnemu Bogu, milemu Sodniku in dobrotnemu plačniku naproti, kajti vsakdo bo nekoč moral dajati odgovor za dar življenja tukaj na zemlji. Moliti drug za drugega, da bi bili čuječi in pripravljeni zapustiti ta svet, biti nenavezan na materialne stvari, ampak samo na Boga, ki je v Jezusu Kristusu pripravil prostor v nebesih, kjer je pravi dom, kakor je zapisal blaženi škof Anton Martin Slomšek, katerega 150 letnico smrti praznuje slovenski narod letos 24. septembra.

Novoporočenca Tomaž in Camilla Zorjan iz Göteborga
Novoporočenca Tomaž in Camilla Zorjan iz Göteborga © Zvone Podvinski

Cerkvena poroka Tomaža Tomasa in Camille Zorjan je bila v soboto 1. septembra popoldan, ko sta si v starodavni Hälleviksstrands Kyrka na Orustu, Tomaž in Camilla pred Bogom in pred Cerkvijo izrekla svoj življenjski DA. Ob domačih in mnogih prijateljih ter sodelavcih sta si obljubila zvestobo v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju ter da bosta drug drugega ljubila vse dni življenja. Naj ju dobri Bog vsak dan sproti blagoslavlja, da bosta vedno znova vsak dan obnavljala svoj DA. Da bosta drug drugemu v oporo ter da bosta kot skrbna starša vzgajala v krščanskem duhu hčerko Leio in se bosta veselila tudi novega življenja, ki naj potrdi njuno zakonsko srečo in veselje. Babici Marti iz Köpinga še posebna zahvala, da je zmogla kljub oddaljenosti in bolezni vendar prisostvovati na poroki njenega vnuka Tomaža in da so se ji tako uresničile njene skrite molitve ter srčne želje, da se njen vnuk tudi cerkveno poroči. Ponosna je tudi na Tomaževo izbranko Camillo in se veseli njene navzočnosti v vnukovem življenju ter nanju in na pravnukico kliče Božjega blagoslova.

150-letnico katoliške župnije Kristusa Kralja v Göteborgu bo slovenska skupnost posebej zaznamovala s sv. mašo v švedskem jeziku, spremljana s slovenskimi adventnimi pesmimi in s slovenskim gostoljubjem po njej, v nedeljo 16. decembra ob 11. uri. Slovenski duhovnik Zvone prosi rojake v mestu in okolici, da se organizirajo ter da s pomočjo Misijskega pastoralnega sveta in Slovenskega Doma poskrbijo za slovensko gostoljubje in vzdušje po sv. maši. Takrat slovenske sv. maše ob 16. uri ne bo. Prav tako tisto nedeljo odpade sv. maša ob 10. uri v Jönköpingu. Vaš duhovnik Zvone prosi, da vzamete to na znanje in da si med seboj poveste. Že v naprej hvala vsem, ki boste pripomogli k promociji slovenske skupnosti v tej župniji. Naj bo ta sv. maša na tretjo nedeljo v decembru slovenski prispevek za prepoznavnost Kristusove Cerkve v tem delu Švedske.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.