Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Pesem dobrote (foto: Svobodna Slovenija)
Pesem dobrote

Pesem dobrote

| 25.09.2012, 07:03 Matjaž Merljak

Zveza slovenskih mater in žena ZSMŽ je v nedeljo, 2. septembra 2012, praznovala 46. obletnico ustanovitve s posebno prireditvijo. Krščanska poklicanost k solidarni ljubezni do bližnjega ter lep sončni dan sta privabila v Slovensko hišo v Buenos Airesu visoko število rojakov, starejših in tudi mladih.

Pri vstopu so nas pozdravljale odbornice osrednjega odbora Zveze, podale so nam nalepko s srcem dobrote, simbolom ZSMŽ.

Ob 16. uri smo se najprej zbrali v cerkvi Marije pomagaj pri sv. maši, ki jo je vodil duhovni asistent Zveze in njen soustanovitelj, prelat dr. Jure Rode. Maša je bila darovana za vse žive in rajne članice Zveze ter za pokojna generala Rupnika in dr. Hacina. Med mašo je pel Slovenski pevski zbor iz San Martina, pod vodstvom prof. Lučke Marinček Kastelic, ob orgelski spremljavi prof. Anke Savelli Gaser. Lepo in ubrano petje je pripomoglo k zbranosti in svečanosti liturgije.

Po maši je sledil poklon padlim za vero in dom pred spomenikom na dvorišču. Nato smo bili povabljeni v dvorano škofa dr. Gregorija Rožmana na prireditev »Pesem dobrote«. Program je povezovala ga. Tatjana Modic Kržišnik z umirjenim in prisrčnim nastopom. Povabila je k besedi predsednico Zveze, go. Alenko Prijatelj, ki je poudarila: »Danes se vam želimo zahvaliti v imenu vseh potrebnih rojakov za vašo pomoč, ki so jo deležni mesec za mesecem, nekateri že kar nekaj let in se vam osebno ne morejo zahvalit, vendar vem, da vas vedno spremlja njihova hvaležnost in molitev…«

Sledila je duhovna misel prelata dr. Jureta Rodeta, ki je poudaril vlogo žene v Cerkvi in v družbi.

Socialno delo ZSMŽ se nanaša na obisk bolnikov in osamelih ter konkretne materialne pomoči potrebnim rojakom. V tem letu je bilo razdeljenih 30 mesečnih denarnih podpor rojakom v stiski, družinam ali posameznikom. Prav tako je Zveza dvakrat v letu razdelila po 50 paketov hrane. Vsem, ki so ob raznih priložnostih darovali v sklad Zveze ter vsem članicam Zveze, ki redno plačujejo mesečno članarino, naj velja pregovor: Kar daš, boš sam imel…

Med pevskimi nastopi je imela slavnostni govor dr. Katica Cukjati.

Nastopajoči na Pesmi dobrote 2012
Nastopajoči na Pesmi dobrote 2012 © Svobodna Slovenija

Pevski del prireditve bi zaslužil oceno pravega poznavalca in kritika, sledi le preprost opis nastopov. Dekliški zbor iz San Martina pod vodstvom prof. Lučke Marinček Kastelic  je s svojimi mladimi glasovi podal pesmi Lastovki v slovo, Šopek narodnih pesmi in Žabe.

Trio mladih, Zlatorock, je spravil v veselo razpoloženje ne samo navzočo mladino, ampak tudi starejše z veselim izvajanjem pesmi: Ta vlak, Krokodilčki in Slovenskega naroda sin.

Zbor ZSMZ Pristava, odličen sekstet, je pod vodstvom prof. Anke Savelli Gaser veselo in ubrano ter obenem hudomušno razigrano zapel venček narodnih o ženitvi.

Nastop znanega Kvarteta in Slovenskega instrumentalnega ansambla je bil krona tega pravega minifestivala pesmi dobrote. Odlično so zapeli in zaigrali več narodnih pesmi. Veselo vzdušje je navdalo vse, ko so navzoče povabili k skupnemu petju zadnje pesmi, V dolini tihi.

Po tem sporedu je sledil družabni del ob pogrnjenih mizah ter postrežbo z domačimi dobrotami, ki so jih darovale članice Zveze. Prireditev se je končala z žrebanjem lepih dobitkov.

Pozno v noč smo se vračali na svoje domove z veselim srcem in zadovoljstvom, saj smo preživeli lep popoldan v prijateljski družbi in obenem prispevali v dobro naše skupnosti.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.