Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Obisk škofa Štumpfa v Parizu

| 24.09.2012, 07:37 Matjaž Merljak

V soboto, 15. septembra 2012, je rojake v Chatillonu v francoski prestolnici obiskal škof, ki je odgovoren za pastoralo Slovencev po svetu, dr. Peter Štumpf iz Murske Sobote. V Merlebachu so 8. in 9. septembra 2012 imeli kulturno srečanje Več nam je povedal župnik v Merlebachu in delegat za Francijo, Jože Kamin.

Pričakovali so ga že trikrat, a zaradi bolezni ni mogel priti. Četrtič je srečanje uspelo. Najprej je bilo srečanje s člani ŽPS, zvečer je bila v dvorani Jožeta Flisa sveta maša s pariškimi rojaki. Na srečanju so govorili tudi o odprtih vprašanjih, tudi glede obstoja in prihodnosti misije v Parizu. Iz besed škofa je preveval realen optimizem.

V Pariz ljudje prihajajo na študij, nekateri tam tudi iščejo delovno mesto. A to je zelo, zelo težko, ker je Francija omejila dotok tujcev. Sprejmejo le tiste, ki jih potrebujejo in jih v Franciji ni dovolj.

V Merlebachu so imeli kulturno srečanje

8. in 9. septembra je 19. srečanje pripravilo Društvo prijateljev slovenske misije z gospo Jožico Cukr na čelu. Sodelovalo je več kot 30 prostovoljcev, da je dvodnevno srečanje potekalo v slovenskem duhu. Obiskalo ga je več kot 400 ljudi. Srečanje je popestrila folklorna skupina Julijana s Hrušice pri Jesenicah na Gorenjskem.

Kako je Slomšek živ v vzhodni Franciji?

Duhovnik Stanko Grims, ki je v skupnosti deloval več kot 50 let, je cerkveni pevski zbor posveti A. M. Slomšku. Preko spisov in razmišljanj živi s slovensko skupnostjo.

Jože Kamin je še povedal, kako je med rojaki v Franciji živa molitev rožnega venca.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.