Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Izšla 805. številka Novega glasa

| 22.09.2012, 10:11 Matjaž Merljak

Naslovnica 805. številke primorskega tednika Novi glas, ki je izšel v četrtek, 20. septembra, je posvečena letošnjemu festivalu Stična mladih, ki se ga je udeležilo več kot pet tisoč mladih. Zapis z naslovom Veselite se v Gospodu, zmeraj! je prispeval tolminski kaplan in sodelavec NG Andrej Vončina, ki se je dogodka udeležil z mladimi iz tolminske in kobariške dekanije.

Danijel Devetak se v uvodniku sprašuje, odkod tendenciozni, neutemeljeni in pristranski predsodki o papežu Benediktu XVI., ki se kar množijo na svetovnem spletu. Predsodki o katoliški Cerkvi so po mnenju novinarja “nacionalni šport” ne le v Italiji, temveč prav tako v Sloveniji in drugih državah: “Njihov namen je z lažjo spodbujati proticerkveno razpoloženje v javnosti, moralno diskreditirati Cerkev, jo šibiti in vnašati občutek razdora v njej”.

Za tretjo stran je Jernej Šček pripravil intervju z msgr. Francem Boletom, legendo slovenskega časnikarstva, direktorjem in soustanoviteljem revije in radia Ognjišče: gre za največji katoliški medij v Sloveniji. Na verskih straneh bodo bralci izvedeli, da je v Gorici izšla prva številka otroške revije Pastirček, ki jo krasi prav prikupna platnica. Goriška kronika poroča o nastopu pianista Ivana Skrta v sklopu letošnje koncertne sezone v Kulturnem centru Lojze Bratuž in o pevskemu tednu mladinskega pevskega zbora Emil Komel na Brezjah.

Na kulturnih straneh je zapis o Meti Kušar, letošnji prejemnici Rožančeve nagrade. Na tržaških straneh je članek o odprtju nove sekcije vrtca v Dijaškem domu, obenem pa intervju s predsednikom pokrajinskega sveta Mauriziom Vidalijem, ki ga močno skrbi možna reforma krajevnih uprav: v najslabšem primeru bi z odpravo tržaške in goriške pokrajinske enote Slovenci v Furlaniji Julijski krajini izgubili prepotrebno politično reprezentančnost. V slovensko politično in družbeno sceno se poglablja Marijan Drobež v svoji stalni rubriki na trinajsti strani. Poleg običajnih mnenj in rubrik je tudi v tej številki Novega glasa športni kotiček, ki je tokrat namenjen zamejskemu nogometu.

Na spletnem portalu www.noviglas.eu so že prisotne nekatere izmed omenjenih novic, ki jih bralci lahko komentirajo, pa tudi drugi aktualni članki, zraven pa še fotogalerije in druge multimedijske vsebine.

Naslovnica 805. številke Novega glasa
Naslovnica 805. številke Novega glasa © Novi glas

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.