Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Pred volitvami predsednika

| 21.09.2012, 06:43 Matjaž Merljak

Pred nami so volitve predsednika Republike Slovenije. Glasovanje bo v nedeljo, 11. novembra. Izseljenci in zdomci boste lahko glasovali po pošti, na DKP ali pa na volišču v Sloveniji.

Izseljenci boste lahko kot običajno glasovali na sedežu diplomatsko konzularnega predstavništva RS, ki bo odprto med 9. in 17. uro po lokalnem času; s seboj morate imeti dokument, na podlagi katerega bo mogoče ugotoviti vašo istovetnost. Za volitve po pošti pa boste iz Državne volilne komisije dobili dve ovojnici z naslovom okrajne volilne komisije. Ena ovojnica je namenjena za prvi krog glasovanja, drugi za morebitni drugi krog, ki bo 2. decembra. Dobili boste tudi glasovnico z imeni kandidatov - če ste izven območja Evrope, bo glasovnica prazna. V gradivu bosta tudi dve volilni karti. 7. Volilno gradivo lahko namesto v Slovenijo pošljete tudi na najbližje diplomatsko konzularno predstavništvo Republike Slovenije, na katerem je volišče, pri čemer mora prispeti do odprtja volišča. Gradivo, ki bi prispelo po tem roku, bo poslano v Slovenijo.

Če bi kot izseljenci - nimate stalnega bivališča v RS - radi 11. novembra volili v Sloveniji, morate to svojo namero sporočiti Državni volilni komisiji ali okrajni volilni komisiji, na območju katere boste glasovali in sicer najpozneje (do vključno) četrtka 8. novembra 2012. Obrazec 03, ki je objavljen na spletni strani, pošljete DVK.

Zdomci (slovenski državljani z začasnim prebivališčem v tujini) lahko uresničujejo volilno pravico osebno na enem izmed diplomatsko konzularnih predstavništev RS z odprtim voliščem, po pošti ali na svojem volišču v Republiki Sloveniji. Zdomci, ki želijo voliti na diplomatsko konzularnem predstavništvu ali po pošti morajo svojo namero pravočasno, do 11. oktobra 2012, sporočiti Državni volilni komisiji. Zahtevek lahko posredujejo po pošti na naslov Državna volilna komisija, Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, po faksu na št. 00386 1 43 31 269 ali po elektronski pošti na naslov gp.dvk(at)dvk-rs.si (zaradi podpisa mora biti zahtevek skeniran). Upoštevali se bodo le tisti zahtevki, ki bodo na naslov DVK prispeli najkasneje do 30 dni pred izvedbo predčasnih volitev, to je do 11. oktobra 2012.

Zahtevki za glasovanje in dodatne informacije o volitvah so dostopne na spletni strani Državne volilne komisije.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.