Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Iz Londona

| 16.09.2012, 18:06 Matjaž Merljak

Zaradi OI 2012, ki so potekale v Londonu od konca julija do srede avgusta in paraolimpijskih od 31. avgusta do 9. septembra 2012, smo tudi v letošnjem poletju imeli v »Našem domu v Londonu« kar precej obiskov naših rojakov.

V glavnem iz domovine Slovenije. Kar nekaj sorodnikov in bližnjih prijateljev nastopajočih slovenskih olimpijcev je bilo v tem času nastanjenih. V času paraolimpijskih iger sta s sinom Žigom bivala v »Našem domu« slovenska paraolimpijca Jožef in Boža Kovačič iz Goričice pri Preserjah, ki sicer tokrat več ne nastopata na OI, ampak se jih udeležujeta, kot nekdanja uspešna slovenska paraolimpijca. Jože je nastopil na ParaOI v New Yorku leta 1984 in dosegel 4. mesto, Boža pa je nastopila na para-OI v Atenah 2004 in v Pekingu 2008 ter prav tako zasedla obakrat 4. mesto – oba v odbojki sede! Sta pa tudi nosilca medalj (vsak po 2 srebrni in drugih) z raznih evropskih in svetovnih prvenstev.

Ker v drugi polovici avgusta ni bilo kakšne večje pastoralne dejavnosti in se je tudi umiril pretok obiskovalcev ter gostov Doma, se je župnik, kot vsako leto ob tem času, tudi tokrat odločil za svoje letne duhovne vaje, ki jih je opravljal v tišini ljubljanskega bogoslovnega semenišča od 27. do petka 31. avgusta 2012. Ker so skupne duhovne vaje za duhovnike letos v bogoslovnem semenišču odpadle, jih je londonski župnik opravljal zasebno.

Z rednimi slovenskimi mašami v kapeli Doma za slovenske rojake iz Londona in okolice smo pričeli, po kratkem presledku v mesecih juliju in avgustu, zopet na drugo nedeljo v septembru (9. septembra 2012). Tako bo na vsako drugo nedeljo v naslednjih mesecih vse do meseca junija 2013. Maše bodo, kot vedno doslej, ob 4. uri popoldne. Lepo vabljeni!

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...