Izšla 804. številka Novega glasa

| 15.09.2012, 06:13 Matjaž Merljak

Naslovnica 804. številke primorskega tednika Novi glas, ki je izšel v četrtek, 13. septembra 2012, je posvečena dvema dogodkoma, ki sta zaznamovala prejšnji konec tedna na Primorskem.

V soboto, 8. septembra, so v Kobaridu imeli svečanost v spomin na Andreja Slavka Uršiča, ki je bil pred 65 leti nasilno ugrabljen od povojne jugoslovanske tajne policije, zaprt neznano kje in usmrčen: še danes nihče ne ve, kje je pokopan. V nedeljo pa je letošnji niz dogodkov v Bazovici dosegel višek s tradicionalno proslavo v spomin na bazoviške junake na bazovski gmajni: letošnje srečanje pa so oskrunili protestni žvižgi, ki so jih nekateri pripadniki borčevskih organizacij iz Slovenije namenili ministrici za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmili Novak. Nezaslišani dogodek bo namreč ostal črn madež v zgodovini svetlega spomenika uporništva zoper fašizem. O tem obsodbe vrednem dejanju je tudi govor v uvodniku izpod peresa Igorja Gregorija.

Razmišljanje prof. Adrijana Pahorja pod osrednjo fotografijo je namenjeno začetku šolskega leta 2012/2013. Na verskih straneh sta med drugim zapis v spomin na pokojnega kardinala Carla Marie Martinija, velikega moža in misleca katoliške Cerkve, in intervju s Petrom Grudino, goriškim udeležencem Genfesta v Budimpešti, shoda mladih gibanja fokolarov. Goriška kronika poroča o pripravah na enogastronomsko manifestacijo Okusi ob meji, ki bo potekala ob koncu septembra, in o pestri poletni sezoni v počitniški koči sv. Jožefa v Žabnicah. Na kulturnih straneh je tudi članek o podelitvi reda za zasluge, s katerim je predsednik republike Slovenije Danilo Türk odlikoval istrskega kulturnika Berta Pribca. Tržaške strani poročajo med drugim o začetku Peterlinovega festivala na Opčinah in o obisku ministrice Ljudmile Novak v občini Repentabor. Na slovenski strani se Marijan Drobež poglablja v slovensko politično sceno, kjer se vrstijo pogajanja o reformah, Andrej Černic pa piše o prihodnjih predsedniških volitvah v matični domovini. Poleg običajnih mnenj in rubrik je tudi v tej številki Novega glasa športni kotiček, ki je tokrat namenjen odbojkarskemu gibanju v naših krajih.

Na spletnem portalu www.noviglas.eu so že prisotne nekatere izmed omenjenih novic, ki jih bralci redno komentirajo, pa tudi drugi aktualni članki, zraven pa še fotogalerije in raznorazne multimedijske vsebine.

Naslovnica 804. številke Novega glasa
Naslovnica 804. številke Novega glasa © Novi glas

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...