Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Romanje v Lurdes

| 12.09.2012, 07:12 Matjaž Merljak

Romarji smo. Romarji na poti v večnost. Tudi drugače radi romamo. Slovenci v Argentini gremo vsako leto po prazniku vnebovzetja Device Marije na božjo pot v Lurdes. Letos smo poromali v nedeljo, 19. avgusta 2012. Pri vhodu smo dobili spominske podobice z molitvijo apostolske vere. Veličastna, še vedno nedokončana bazilika nas je sprejela.

Najprej smo molili rožni venec, ki ga je vodil Franci Korošec. Posamezne dele romanja je napovedoval Janez Filipič. Sledile so pete litanije Matere Božje, tako drage slovenskemu srcu. Priložnostna pevska skupina, pod vodstvom Andreja Selana, je vodila ljudsko petje; vsi romarji smo odpevali. Na orglah je petje spremljal Janez Žnidar. Po prostrani baziliki je odmevalo: »Prosi za nas«. Mariji smo priporočili svoje skrbi in težave, naše otroke in mladino. Potem je bil blagoslov z Najsvetejšim.

Sveto mašo je daroval delegat slovenskih dušnih pastirjev dr. Jure Rode, za vse naše bolnike in tiste, ki jim strežejo. Somaševal je g. Marjan Bečan, slovenski dušni pastir v Nemčiji. Pri pridgi je g. Bečan govoril o letu vere. Omenil je, da so v zgodovini vsa ljdstva verovala; imela so svoje bogove – malike. Izraelski narod, izvoljeno ljudstvo je verovalo v enega Boga. Zgled vere je očak Abraham, ki je upal proti upanju, da mu bo Bog dal potomstvo. Veroval je in bil pripravljen darovati Bogu svojega edinega sina Izaka. Marija je verovala, ko ji je angel na njen pristanek povedal, da bo postala Mati Odrešenika. Jezus je delal čudeže tam, kjer so verovali. Tudi mi moramo prositi za milost vere. Med mašo je bila priložnost za spoved. Pri obhajilu je veliko vernikov prejelo Jezusa v svoje srce. Ob koncu smo zapeli »Marija skoz´ življenje« in se priporočili naši nebeški Materi, naj nas spremlja na romarski poti v večnost.

Po maši so se rojaki srečali na prostoru pred votlino in se prijateljsko pogovarjali. Obljubili smo si, da se bomo prihodnje leto zopet udeležili romanja v Lurdes.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...