Ob taktu barv v San Martinu (foto: Svobodna Slovenija)
Ob taktu barv v San Martinu

Ob taktu barv

| 14.09.2012, 07:18 Matjaž Merljak

Lep kulturni dogodek so pripravili v Slovenskem domu San Martín, na severozahodnem delu buenosaireškega predmestja. Prijatelji doma in ljubitelji umetnosti so se 11. avgusta 2012 zvečer zbrali v zgornji dvorani ob odprtju razstave »OB TAKTU BARV«. Ker je bila letošnja že deseta po vrsti, so bili vsi sodelujoči na teh prireditvah naprošeni, da bi pripravili skupinsko razstavo; prvič se je predstavila ga. Beatriz Corvalán.

Za to priložnost je mladi kitarist Toni Podržaj zaigral skladbo Suite Nº 1 - Johann Sebastian Bach.

Umetnikom in umetnicam se je Odbor Slovenskega doma zahvalil, ker so zbranim omogočili vstop v čudoviti svet barv, oblik, celo čustev, ki so jim jih prikazali z vrsto kakovostnih umetniških del. V spomin na ta pomemben dogodek sta jim predsednik Daniel Žagar in kulturni referent dr. Viktor Leber podelila priznanja.

Po ogledu raznovrstnih umetniških stvaritev so obiskovalci zasedli prostore v spodnji dvorani. Viktor Leber je najavil začetek koncerta ter povabil na oder člane Pevskega zbora San Martín - vsakoletni gostitelj - s zborovodkinjo prof. Lučko Marinček Kastelic, ki je tokrat izbrala filmsko glasbo: Tema de Lara (Doctor Zhivago), Love is a many splendored thing (film z istim naslovom) in River (The mission); na orglah je zbor spremljala ga. Anka Savelli Gaser. Aplavz po vsaki pesmi je bilo najlepše priznanje.

Zapel je pevski zbor San Martin
Zapel je pevski zbor San Martin © Svobodna Slovenija

Rahel dež je ustvaril pravo, idealno vzdušje za nastop solistov in skupine pevcev: Fantom/Raoul - Marcelo Brula, Christine Daae - Veronika Malovrh, Carlotta Giudicelli - Marta Selan Brula, Madame Giry - Andrejka Zupanc Dujmovič, Meg Giry - Zofija Loboda, Ubaldo Piangi - Aleks Cestnik, Monsieur Firmin - Jože Cestnik, Monsieur Andre - Pavel Marolt, Ex Corde - Pevski zbor Slomškovega doma.

Muzikal »Fantom iz Opere« je bil dogodek lanskega leta; zamisel in režija sta delo Marcela Brule, zbor Ex Corde pa vodi prof. Marta Selan Brula. Poslušali smo: Misli na me (Christine - Raoul), Angel glasbe (Meg - Christine), Fantom iz opere/Glasba noči (Christine - Fantom), Oh, da bi bil danes zopet tu (Christine), Nihče ne sliši (Fantom), Don Juan (Christine - Fantom), Le to prosim te (Christine - Raoul), Festival (vsi), Prima donna (Andre - Firmin - Carlotta - Piangi - Meg - Raoul - Giry - zbor). Val navdušenja, splošno odobravanje, bučen aplavz gledalcev. Kakšen užitek!

Sanmartinski predsednik in kulturni referent sta izrazila toplo zahvalo vsem nastopajočim in obdarila tako režiserja kot tudi pianistko ter krajevno zborovodkinjo; v to skupino sta spadala tudi Gabrijela Petkovšek (grafično oblikovanje) in Janez Filipič (luči, zvok). Prof. Lučka je takoj izkoristila priložnost in javno pohvalila Viktorja, pobudnika in glavnega organizatorja teh srečanj; pred leti se je domislil, da bi bilo zanimivo združiti različne vrste umetnosti in jih približati oz. ponuditi publiki, slovenski skupnosti. Lahko rečemo, da je bil cilj popolnoma dosežen. Omeniti moramo, da nas pri tem podpira Urad vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Prireditev Ob taku barv je bila že deseta  po vrsti
Prireditev Ob taku barv je bila že deseta po vrsti © Svobodna Slovenija

Kulturni del prazničnega večera je bil končan; marsikomu pa se verjetno vrača tiha želja, da bi nas OTB še naprej družil in bogatil. Kar hitro smo se nato nabili v jedilnico, kjer smo se ogreli, dobro jedli in pili, se živahno pomenkovali o tem in onem, dokler nas ni polagoma prevzemala utrujenost.

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...