Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

CIPRA pozvala k energijskemu preobratu

Slovenija | 11.09.2012, 23:59 Blaž Lesnik

Tokrat v Minutah za okolje: V Ekokrogu niso zadovoljni s pridobivanjem okoljevarstvenega dovoljenja za Lafarge cement, jedrski strokovnjaki za dekarbonizacijo, mednarodna kimisija za varstvo Alp CIPRA pa poziva k trajnostnemu načinu in učinkoviti rabi za pravi energijski preobrat.

Družbi Lafarge Cement, ki obsega centralno Evropo in združuje Češko, Slovaško, Avstrijo, Madžarsko, Slovenijo in Hrvaško je v tej regiji lani, razen v Avstriji, strmo padel promet. Zato je bilo treba reorganizirati tovarne v regiji in optimizirati proizvodnjo. Prav v Sloveniji je promet najbolj upadel, saj je od leta 2008 do 2011 zdrsnil kar za 60 odstotkov. Letos pa bo po oceni direktorja Janusza Milucha še dodatno padel, in sicer za 10 do 15 odstotkov. Tudi zato si družba želi pridobiti okoljevarstveno dovoljenje za sežig odpadkov.

A društvo za naravovarstvo in okoljevarstvo Eko krog dvomi v študijo, ki jo je opravil Elektroinštitut Milan Vidmar. Kot pravi Uroš Macerl iz Eko kroga, hoče Lafarge Cement s pomočjo študije dokazati, da prekomeren vpliv tovarne seže le na njeno dvorišče, predvsem pa, da niti en prebivalec Zasavja ne živi v vplivnem območju Lafarge Cementa. To torej pomeni, v postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja ne bi smel sodelovati nihče, saj v tem primeru stranskih udeležencev ne bi bilo. Med njimi je doslej bil prav Macerl, ki ima kmetijo v bližini Lafarge Cementa.

* * *
Razmere v Evropi so po jedrski nesreči v japonski Fukušimi marca lani različne: mnoge države, kot so Nemčija, Italija in Švica, so se jedrski energiji odrekle, po drugi strani pa nekatere druge - Finska, Francija, Velika Britanija, Češka, Bolgarija in Slovaška - nadaljujejo z gradnjo nukleark. V Ljubljani se je v drugi polovici prejšnjega tedna odvijala 21. mednarodna konferenca jedrskih strokovnjakov z naslovom Jedrska energija za novo Evropo. Konference se je udeležil tudi vodja divizije za razvoj pri Agenciji za jedrsko varnost pri Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj Ron Cameron. Po njegovih besedah je leta 2010 v proizvodni bilanci energije jedrska energija predstavljala 14 odstotkov, v državah OECD pa 21 odstotkov. Kot je poudaril, trenutno povpraševanje po energiji in dobava nista vzdržna, kot odgovor na podnebne spremembe je treba stremeti k dekarbonizaciji. Pri slednjem ima jedrska energija pomembno vlogo, saj je to nizkoogljična tehnologija, ki se jo lahko razvije še širše. Po njegovem mnenju je treba namreč uporabiti in poiskati vsa orodja, ki bodo pripomogla k znižanju emisij toplogrednih plinov.

* * *
V mednarodni komisiji za varstvo Alp (Cipra) pa s ciljem ohranitve občutljivega alpskega prostora zahtevajo uveljavitev dejanskega energijskega preobrata, kar pomeni zmanjšanje rabe energije ob nespremenjenem bivalnem ugodju. Da bi to resnično dosegli, morata postati prednostni nalogi trajnostna gradnja in učinkovita raba energije, poudarjajo v Cipri.

Pri tem opozarjajo, da je v naslednjih letih pričakovati načrte za gradnje novih in novih hidroelektrarn, črpalnih elektrarn in drugih energetskih objektov v Alpah. Ti bi lahko ogrozili alpski ekosistem.

V Cipri izpostavljajo, da je moč cilj dejanskega energijskega preobrata doseči le skupaj in ob manjši porabi energije. Vsakdo bo moral razmisliti o življenjskem slogu in sprejeti odločitev, koliko energije resnično potrebuje za visokokakovostno življenje, opozarjajo.

 

Slovenija, Oddaje, Hrana in okolje
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...