Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Bazovica 2012 (foto: Slomedia.it)
Bazovica 2012 | (foto: Slomedia.it)

Bo spomenik bazoviškim žrvam dobil državno priznanje?

| 01.09.2012, 08:28 Matjaž Merljak

Pred osrednjo slovesnostjo na bazoviške žrtve, ki bo v nedeljo, 9. septembra 2012 pri spomeniku na gmajni pri vasi Bazovica v bližini Trsta v Italiji in kjer bo imela pozdravni nagovor ministrica brez listnice in vodja Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Ljudmila Novak, je predsednik Sveta slovenskih organizacij SSO dr. Drago Štoka pisal tržaškemu županu Robertu Cosoliniju. Pismo objavljamo v celoti.

​Spoštovani gospod župan!

Prof. Samo Pahor me je kot predsednika SSO pisno obvestil, da se je obrnil 24. septembra 2011 na občinskega odbornika za kulturo, nato pa 20. avgusta 2012 na vas osebno za poseg za državno priznanje spomenika bazoviških junakov na kraški gmajni v neposredni bližini vasi Bazovica.

​Kot predsednik SSO Vas v imenu celotne organizacije naprošam, da se za rešitev vloge zavzamete v smislu želja celotne slovenske narodne skupnosti na Tržaškem in v deželi FJK.

Trst, 28. avgusta 2012​

S spoštovanjem

​dr. Drago Štoka

​Predsednik SSO 


 

Več o slovesnosti v Bazovici piše spletni portal Slomedia: http://www.slomedia.it/bazovica-2012-v-znamenju-70-letnice-bitke-primorskih-partizanov-na-nanosu

Tam piše tudi to: Naj ob bogati pahljači dogodkov in v pričakovanju proslave Bazovica 2012 zaključimo še z eno s spodbudno vestjo. Kot odziv na številne apele, pobude, mnenja, kritike, ki so se tekom letošnjega poletja pojavile v javnosti v zvezi z državnim priznanjem spomenika bazoviškim junakom je, kot je davi dejal Milan Pahor, Odbor za proslavo sklenil, da po koncu letošnjih prireditev (torej najverjetneje v oktobru) skliče širši sestanek, na katerem bo beseda tekla o možnostih in načrtih, da spomenik bazoviškim junakom prejme državno priznanje, pretehtali pa bodo tudi "pro et contra" za morebitno revizijo procesa na katerem so bili obsojeni Bidovec, Miloš, Valenčič in Marušič. Na sestanek organizatorji nameravajo povabiti predstavnike civilne družbe - obe krovni organizaciji SSO in SKGZ, predstavnike organizacij, ki skrbijo za izročilo antifašističnega boja in NOB, ter posameznike, ki bodo želeli sodelovati s svojimi sugestijami.

 

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...