Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar

Izšla je 802. številka Novega glasa

| 01.09.2012, 00:27 Matjaž Merljak

Na naslovnici tokratne številke primorskega tednika Novi glas, ki so bodo bralci prejeli v četrtek, 30. avgusta 2012, je fotografski utrinek s pevskega seminarja, ki ga je v Laškem nedavno priredila Zveza cerkvenih pevskih zborov iz Trsta. Daljši zapis o poteku teh počitniško-pevskih dni je na 14. strani izpod peresa Pavla Vidaua.

V uvodniku tržaški časnikar Igor Gregori razmišlja, kakšen obraz ima sploh današnji Trst in pred katerimi izzivi stoji. O dragocenosti Študijskih dni Draga, ki bodo potekali na Opčinah pri Trstu od 31. avgusta do 2. septembra, piše Janez Povše na drugi strani tednika, na kateri je še kopica drobnih, a pomembnih novic o slovenski narodni skupnosti v Italiji. Podrobno razčlenitev programa 47. Študijskih dni Draga podaja osrednji koordinator in predsednik Društva slovenskih izobražencev iz Trsta Sergij Pahor v intervjuju na tretji strani: zraven je tudi kratjši pogovor z Marijem Maverjem o Peterlinovem zborniku in Peterlinovi nagradi, ki jo bodo letos prvič podelili prav na Študijskih dnevih Draga. O septembrskem festivalu ob 100-letnici rojstva Jožeta Peterlina bodo bralci izvedeli iz zapisov na osmi strani NG.

Na verskih straneh so poleg drugega zapisi o vseevropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki ga je napisal prof. dr. Janez Juhant, o smrtni kazni, pa še razmišljanje o vzgoji in o krščanskem Bogu, ki ne molči. Goriške strani prinašajo novico o ponovnem odprtju slovenskega okenca v Tržiču, o nastopu štandreškega dramskega odseka na Kontradi v Kanalu in na Grgarskih Ravnah ter o taboru klana in noviciata goriških skavtov na Hrvaškem.

Na tržaških straneh bodo bralci med drugim lahko prebrali mnenje seizmologa Petra Suhadolca o načrtovani hitri železnici in pogovor z repentabrskim županom Markom Pisanijem. Ena izmed kulturnih strani je posvečena skorajšnji stoletnici rojstva in 35-letnici smrti teologa, pesnika, esejista in misleca dr. Karla Vladimirja Truhlarja, ki se je rodil prve dni septembra 1912 v Gorici; poleg članka izpod peresa Saše Quinzija, ki opisuje njegovo življenje in delo, je tudi pogovor Davida Bandlja s pisateljem Alojzom Rebulo, ki je Truhlarja osebno poznal. Na dvanajsti strani sta zapis z vabilom za vpis abonmaja za novo sezono SNG Nova Gorica in poročilo Urške Makovec o srečanju mladih Slovencev z raznih koncev sveta na Koroškem in Sv. Višarjah. Trinajsta stran prinaša novice iz Slovenije, tudi o “čistki parazitov” izpod ošiljenega peresa Andreja Černica. Na petnajsti strani je poleg zapisa Suzi Pertot o Dveh Evropah športni kotiček, namenjen začetku prvenstev v zamejstvu. Kakšen je planet Venera, bodo bralci odkrili iz strokovnega besedila Andreja Brešana. Na voljo so seveda tudi tradicionalne rubrike, ki nudijo branje za vse okuse.

Na nedavno prenovljenem spletnem portalu www.noviglas.eu so že prisotne nekatere izmed omenjenih novic, pa tudi drugi članki, zraven pa še raznorazne multimedijske vsebine.

Naslovnica 802. številke Novega glasa
Naslovnica 802. številke Novega glasa © Novi glas

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...