Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Na praznovanju župnije Marije Vnebovzete (foto: Tone Ovsenik)
Na praznovanju župnije Marije Vnebovzete

Uspel piknik ob jubileju župnije Marije Vnebovzete

| 27.08.2012, 00:41 Matjaž Merljak

Mesec avgust se bo v nekaj dneh poslovil in upajmo z njim tudi vročina, čeravno so bili pretekli dnevi kar prijazni. Še vedno pa čakamo na težko pričakovane padavine. Narava si jih strastno želi in potrebuje. Lepo vreme in topli dnevi so pa privabili dober obisk piknikov in veselic bodisi na SNPJ Farmi kot seveda na Slovenski pristavi, ki so potekali vse nedelje v mesecu.

Ob plavalnem bazenu, ki je odprt vsak dan in dobro obiskan na Pristavi, je bilo okrog in v bazenu zelo živahno v soboto zvečer, 4. avgusta, ko so plavalci gostili takozvani splash-a-ton. Se pravi, ene vrstna korist za plačanje ostalega dolga na bazenu. Vsak plavalec, ko se je spustil v bazen je imel sponzorja. Ta pa je vsakič daroval gotovo vsoto. Da pa je bil večer še toliko bolj zabaven za plavalce in navijače, so imeli tudi osvetljavo z glasbo.

Na nedeljo, 12. avgusta 2012, je bila Slovenska pristava spet lepo obiskana, ko so imeli svoj vsakoletni piknik člani kluba primorskih rojakov. Veseli Primorci so imeli najprvo maso v paviljonu, ki jo je daroval argentinski gost, Franc Urbanija in nato so postregli z okusnim kosilom in temu je sledila popoldanska zabava ob glasbi ter druženju.

Na Slovenski pristavi je bil piknik župnije Marije Vnebovzete
Na Slovenski pristavi je bil piknik župnije Marije Vnebovzete © Tone Ovsenik

Resno je pa Slovenska pristava zaživela preteklo nedeljo, 19. avgusta. To je bil dan, ki ga je naredil Gospod. Lepo vreme, ne prevroče, je privabilo največjo družbo letos na piknik župnije Marije Vnebovzete. Župnik Janez Kumše je ob pol enih daroval sveto daritev in to pot v dvorani. Dobre kuharice so postregle z odličnim kosilom po maši in nato se je razvil pravi veseli dan. Poskrbljeno je bilo tudi za mladino in so pripravili otroške igrice za tiste, ki niso bili v bazenu ali pa so že vrnili. Izpeljali so tudi srečelov dobitkov darovanih od dobrih faranov ter glavno žrebanje ob koncu dneva. Ne plesnem odru so se vrteli veseli obrazi ob glasbi Alpskega seksteta. Okrepčila vseh vrst so bila no voljo vse tja do večera.

Na kosilo je bilo treba malo počakati
Na kosilo je bilo treba malo počakati © Tone Ovsenik

Župnija Marije Vnebozete je bila ustanovljena leta 1905, ko so tam živeči rojaki, prišelci v novi svet, želeli imeti svojo cerkev, da bi lahko po domače obiskovali službo božjo in se skupaj veselili rojstev, porok in tudi zadnjih slovesov. Prvi župnik, Marko Pakiž, doma iz Sodražice, je prvo mašo daroval kar v svojem stanovanju 10. novembra leta 1905. Kmalu so pa zbrali denarna sredstva in nabavili pet parcel, kjer naj bi stala njihova cerkev. Prvo sveto mašo je gospod Pakiž opravil v novi cerkvi na zadnjo adventno nedeljo leta 1906. Uradno je pa cerkev bila blagoslovljena 18. avgusta 1907.

Pripravili so tudi srečelov
Pripravili so tudi srečelov © Tone Ovsenik

Župnija je rasla in se množila. Ob deseti obletnici je že štela 2200 župljanov. Marku Pakižu je sledilo sedem duhovnikov in vsi, razno zadnjih dveh, so bili rojeni v Sloveniji. Predhodni Viktor Tomc in sedanji župnik Kumše sta bila rojena že v tej deželi. Slednji je še sploh mešanega rodu, pol Slovak in pol Slovenec.

Župnija je tudi ustanovila svojo katoliško šolo leta 1915 in ob petdeseti obletnici župnije je bila blagoslovljena sedanja, večja, lepša cerkev Marije Vnebovzete. Stara je postala premajhna še posebno, ker se je toliko priseljencev, beguncev naselilo prav v njeni okolici v zgodnjih petdesetih letih.

Seveda časi pa zahtevajo svoje in se je v zadnjih dvajsetih, tridesetih letih večina rojakov preselila v predmestja, a se še radi vrnejo ob nedeljah in praznikih domov. Priljubljeni sedanji župnik Kumše je prevzel vodenje župnije leta 1987 in pred par leti postavil novo župnijsko dvorano ali neki farni center, ki je vedno zaseden. Župnik Kumše bo letos praznoval svoj 60. rojstni dan in 25 let kot župnik. O tem pomembnem dogodku bom občasno poročal.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...