Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Minister Turk in predstavniki manjšine (foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport)
Minister Turk in predstavniki manjšine

Minister dr. Turk sprejel predstavnika slovenske manjšine na Madžarskem

| 17.08.2012, 15:26 Matjaž Merljak

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk se bo v nedeljo, 19. avgusta 2012, ob obisku Lendave ob prireditvi v počastitev madžarskega narodnega praznika srečal z madžarskim kolegom, ministrom za človeške vire Zoltánom Balogom. Pred srečanjem se je želel srečali s predstavniki slovenske manjšine.

Minister dr. Turk je po poročanju službe za stike z javnostjo sprejel predsednika Zveze Slovencev na Madžarskem Jožeta Hirnöka in predsednika Državne slovenske samouprave Martina Ropoša.

Poudarila sta dobro delovanje manjšinskih organizacij, hkrati pa opozorila na nekatera odprta vprašanja. Opozorila sta na nesorazmerno financiranje madžarske manjšine v Sloveniji in slovenske na Madžarskem, saj Slovenija namenja mnogo več sredstev madžarski manjšini kot obratno, predvsem na področju manjšinskega šolstva in manjšinskih kulturnih društev.

Posebno poglavje je financiranje Radia Monošter. Madžarska za delovanje tega slovenskega radia namenja je polovico potrebnih sredstev.

Na srečanju ministra Turka s predstavnikoma manjšine je bilo izpostavljeno tudi, da manjšina še vedno čaka na podpis sporazuma o manjšinskem šolstvu. Ta je podlaga za zagotovitev dodatnih sredstev za delovanje dvojezičnih šol in vrtcev, ki jih z novo šolsko zakonodajo upravlja Državna slovenska samouprava.

Predstavnika slovenske manjšine sta še izrazila razočaranje, da le-ta še naprej ostaja brez svojega poslanca v parlamentu v Budimpešti. Ministra dr. Turka sta prosila, da skupaj z madžarskim kolegom skušata najti rešitev, ki bi zagotavljala to pravico, saj ima tudi madžarska manjšina v Sloveniji že od osamosvojitve Slovenije dalje svojega voljenega predstavnika v parlamentu v Ljubljani.

Minister dr. Turk je obljubil, da bo z odprtimi vprašanji seznanil madžarskega ministra za človeške vire Zoltána Baloga.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...