Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Naslovnica Mladike št. 6/7 (foto: Mladika)
Naslovnica Mladike št. 6/7

Izšla Mladika št. 6/7

| 17.08.2012, 12:12 Matjaž Merljak

V prvih avgustovskih dneh je zagledala luč poletna številka tržaške revije Mladika, ki nosi zaporedno številko 6/7. Uvodnik je tokrat posvečen bližajočim še študijskim dnevom Draga, ki se bodo že 47. zvrstili v Parku Finžgarjevega doma na Opčinah od 31. avgusta do 2. septembra.

Glavnemu med začetniki Drage, Jožetu Peterlinu, se je pripravljalni odbor Drage letos oddolžil z ustanovitvijo po njem poimenovane nagrade, namenjene tistim, ki so se s svojim delovanjem izkazali in prispevali k ohranjanju slovenske kulture in zavesti v zamejstvu, zdomstvu in matici in katere slovesna podelitev bo v nedeljo, 2. septembra popoldne na prireditvenem prostoru študijskih dnevov.

V poletni Mladiki so objavljene novela Teje Močnik »Nad getom še zvezde ne svetijo«, ki je bila priporočena na 40. literarnem natečaju revije Mladika, cikel pesmi Marije Šedivy »Luna v razmajanem stolu«, ki je prejela tretjo nagrado za poezijo na istem literarnem natečaju, in šesto nadaljevanje romana Irene Žerjal Peta Avenija in smrtne zagate.

V novem nadaljevanju v rubriki Moje življenje v Nemčiji so objavljeni spomini Petra Merkùja o potresu v Furlaniji leta 1976 in povezavi z nemškim mestom Bamberg. Erika Jazbar je pripravila obširen intervju z dirigentoma Andrejem in Andrejko Selan ob nedavni turneji mešanega pevskega zbora San Justo iz Buenos Airesa po Sloveniji.

V rubriki Zgodbe XX. stoletja se objavlja prvi del avtobiografske pripovedi Lucie Podgornik »Izgubljeno otroštvo«. Gre za zgodbo prijateljice Majde Colja, katere pričevanje je založba Mladika objavila v publikaciji Po domovih kraških vasi so zagorele svečke, ki je na svoj način doživela tragedijo družin Colja in Tomažič in ki so jo fašistična leta osebno zaznamovala.

V rubriki Umetnost na Slovenskem je umetnostna zgodovinarka Mojca Polona Vaupotič pripravila zanimiv zapis o kartuziji Pleterje. Na zadnji straneh revije dobimo z novicami iz zamejstva in zdomstva bogato Anteno, ocene knjig Spomini na Piran Rosemarie Schulak, Drugo morje Claudia Magrisa in Nočni koncert s Trdoglavom in z Marjeto; ocene sta pripravila Lev Detela in Maja Smotlak. Sledi poročilo o »projektu Rebula«, to je prevodu in izdaji treh del Alojza Rebule v italijanščini – to so dela Notturno sull'Isonzo (Nokturno za Primorsko), Destinazione Nuova Terra (Smer Nova Zemja) in Da Nicea a Trieste (Od Niceje do Trsta) –, za katerega se je zavzela Knjižnica Dušana Černeta iz Trsta.

V mladinsko prilogo Rast so pisali Tina Paljk z uvodno mislijo, Nicole Parmesan in Nika Čok z anketo o tem, kako mladi preživljajo poletne počitnice, Helena Pertot s sugestijami za filma za vroče poeltne dni, Jernej Šček z zapisom o letošnji Dragi mladih. Sledi intervju s članicami dekliške vokalne skupine Bodeča Neža z Vrha Sv. Mihaela, ki je letos zaključila izjemno sezono s številnimi uspehi doma in v tujini, in kratka zgodba Valentine Oblak Dar.

Naslovnica Mladike avgust 2012
Naslovnica Mladike avgust 2012 © Mladika

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...