Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Novice iz Londona

| 16.08.2012, 08:18 Matjaž Merljak

Življenje v Našem domu v Londonu je v času letošnjega poletja v pastoralnem oziru potekalo morda manj pestro kot v tem času lani, ko smo v westminstrski katedrali slovesno obhajali 20-letnico slovenske osamosvojitve. Pestro pa je bilo zaradi olimpijskih iger.

Tudi za letošnji Dan slovenske državnosti je veleposlanik Iztok Jarc s soprogo Heleno organiziral lep sprejem za mnoge v prostorih britanskega parlamenta. Sprejema se je udeležil tudi slovenski župnik v Londonu.

So pa koncem julija in prvo polovico avgusta življenje v Našem domu močno popestrile olimpijske igre. Tudi tokrat je k nam prišlo na obisk ali pri nas bivalo kar lepo število raznih študentov, dijakov in ljudi, ki so prišli z namenom, da si ogledajo znamenitosti Londona in v času, ki sem ga omenil, predvsem za ogled olimpijskih iger. V naši hiši so bili nastanjeni nekateri starši in sorodniki nastopajočih slovenskih olimpijcev (npr. Golobovi, Šimicovi, Kobetovi in nekateri drugi). Sicer pa študentje in dijaki predvsem hodijo k nam zaradi tečajev angleščine ali obiskujejo kake druge študijske dejavnosti. V prostem času si študirajoči ogledujejo znamenitosti angleške prestolnice.

Bili smo zelo veseli nekaterih slovenskih duhovnikov, ki so bivali v Našem domu ali pa so bili v času polenih počitnic kako drugače povezani s slovensko katoliško misijo, ko so bivali v Londonu. Župnik S. Cikanek pa je v času poletnih počitnic poleg skrbi za Dom in za slovensko pastoralno delo pomagal še duhovniku za portugalsko katoliško skupnost v Londonu.


V nedeljo, 22. julija 2012, je prezgodaj v komaj 60. letu življenja odšla v večnost Marta Sekolec, ljubeča žena londonskega Slovenca Luke in mati njunih dveh otrok: sina in hčerke.

Družina Sekolec je sicer živela v Švici, kjer je oče Luka vrhunski strokovnjak na področju nuklearne fizike, a zadnja leta so tudi pogosto in napol stalno živeli v Sloveniji, kjer so si zgradili in ustanovili svoj drugi dom. Marta je verjetno podlegla zahrbtni bolezni raka in odšla v večnost v bolnišnici v Sloveniji. V kapeli Našega doma je bila na dan njenega pogreba v petek, 27. julija 2012, sveta maša. Udeležili so se je zlasti Kogojevi iz Londona, Martina prijateljica Metka z vnukinjo Ester in pravnukinjama Leo in Tinkaro. Pri sveti maši so vse zelo lepo in pobožno sodelovale. Spominjali so se tudi pokojnega očeta prof. Franja in matere zdravnice Bernarde Rihar Sekolec ter Metkine sestrične Nives, ki je pred kratkim odšla v večnost v Oxfordu.

Londonskemu rojaku Luku ter hčerki in sinu ob boleči izgubi žene in matere Marte globoko sožalje slovenske katoliške skupnosti v Londonu in župnika za Slovence S. Cikanek. Zagotavljamo jim našo povezanost z njimi v molitvi in spomin na Marto pri svetih mašah, ki se darujejo v Našem domu v Londonu.

V Sloveniji je v večnost je odšel tudi oče naše dobre in zavedne slovenske rojakinje, Damjane Derham, doma iz Celja in živeče v Stockportu (Cheshire). Naše molitve ob tej težki uri spremljajo Damjano in njeno družino ter dušo njenega pokojnega očeta.

Metka Kogoj z vnukinjo Ester in pravnukinjama Leo in Tinkaro po maši v kapeli Našega doma na dan pogreba pok. Marte Sekolec
Metka Kogoj z vnukinjo Ester in pravnukinjama Leo in Tinkaro po maši v kapeli Našega doma na dan pogreba pok. Marte Sekolec © Arhiv slovenske misije v Londonu

Prav tako se te dni v molitvi in zlasti s svetimi mašami spominjamo pokojnega Toma (Tomaža) Drnovška, brata Fanike Šarić - Drnovšek ter strica zdravnice dr. Vide Shaunak – Šarić iz Kenta. Tomo je odšel v večnost 30. julija 2012 v starosti 77 let v Trbovljah v Rudarski privatni bolnišnici. Smrt 15 let mlajšega brata je Faniko zelo prizadela – zato naše molitve spremljajo tudi Faniko ob tej težki uri odhoda njenega brata v večnost.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.