Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Slovenska pristava pri Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Slovenska pristava pri Clevelandu

Dogajanje na Slovenski pristavi

| 12.08.2012, 18:05 Matjaž Merljak

Rojaki iz Clevelanda se v poletnem času lahko udeležijo več prireditev in piknikov, ki potekajo na Slovenski pristavi. Preteklo nedeljo so se tam zbrali upokojenci, danes Primorci ...

V lepem nedeljskem popoldnevu in večeru je v nedeljo potekal zelo uspešen takozvani Fest, dan nastopov mladih glasbenih skupin, ki prepevajo in igrajo krščansko, cerkveno glasbo. Ta festival cerkvene glasbe, 12. po vrsti, je letos obiskalo več kot 30,000 ljudi, med njimi mnogo družin in mladine. Glavni organizator, Bob Stec, župnik svetega Amboža v predmestju Brunswick, se vsem prostovoljcem, kateri so šteli 1,400, zahvaljuje za vso pomoč pri tako lepem uspehu festivala. Tudi župan mesteca Wickliffe, kjer stoji Borromeo semenišče in kjer poteka ta festival vseh 12 let, je bil zelo zadovoljen in vesel nad ve denjem množice. Dejal je, da mesto ima 13,000 prebivalcev, lahko gosti 30,000 gostov je lep uspeh in vsi so se lepo zabavali. Še vreme je sodelovalo, saj so bile napovedane nevihte, ki pa so divjale drugam.

Lep uspeh je bil tudi na SNPJ farmi, kjer je potekal piknik ob glasbi in dobri hrani in kapljici. Ravno tako je bilo na Slovenski pristavi. Tu so gostili piknik člani kluba Pristavskih upokojencev, ki šteje čez 250 članov. Dan se je začel s sveto mašo, ki jo je daroval argentinski gost Franc Urbanija. Kot vedno, so upokojenci postregli z odličnim kosilom takoj po maši. Velika množica ljudi je obiskala ta piknik in se morda zahvalila članom kluba za lepo oskrbo Pristave, saj prav oni veliko doprinesejo k lepoti tega letovišča. Ljudje so lepo kramljali, nekateri so se podali v bazen in drugi so pa lepo zaplesali ob glasbi fantov, ki so igrali poskočne in ritmične domače viže. Ves izkupiček tega piknika upokojenci darujejo nazaj Pristavi, za kar jim je odbor seveda hvaležen.

Otroško igrišče na Slovenski pristavi
Otroško igrišče na Slovenski pristavi © Tone Ovsenik

Danes pa gostijo piknik člani primorskega kluba na Slovenski pristavi. Tudi tokrat se bo vse začelo s sveto mašo, ki jo bo daroval župnik svetega Vida, Jože Božnar. Člani kluba bodo postregli z domačo hrano, z golažem in polento, vampi in čevapčiči. Prihodnjo nedeljo pa vabi na svoj piknik župnija Marije Vnebovzete.

Bazen na Slovenski Pristavi pri Clevelandu
Bazen na Slovenski Pristavi pri Clevelandu © Tone Ovsenik

Za Slovensko kuhinjo je tudi poskrbljeno. Tončka Sršen, soproga priznanega pevovodje Janeza Sršena, vodi kuhinjske tečaje slovenskih jedil v kuhinji dvorane Marije Vnebovzete ob ponedeljkih zvečer. V ponedeljek so pripravile preprosto jed, palačinke, pečene in nadevane s sirom ali sadjem. Dober tek.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.