Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

801. številka Novega glasa

| 10.08.2012, 12:33 Matjaž Merljak

Naslovnica primorskega tednika Novi glas je posvečena 24. Romanju treh Slovenij na priljubljeno Marijino svetišče Sv. Višarje. Na prvi strani časopisa je tudi fotografski kolaž slovenskih športnikov, ki so se lepo, celo sijajno izkazali na Olimpijskih igrah v Londonu.

Poročilo o dogodku na Sv. Višarjah zaseda v celoti tretjo in šestnajsto stran. V celoti je med drugim objavljeno predavanje, ki ga je predsednik Slovenske akademije znanosti in umentosti dr. Jože Trontelj imel po slovesni maši, ki jo je ob številnih somaševalcih daroval msgr. Metod Pirih, na prizoriščnem prostoru za svetiščem. V njem je analiziral položaj kulture in izobraževalnega sistema v matični domovini ter nakazal razvojno pot le-teh v prihodnosti.

Na drugi strani je zapis o prireditvi “Čaše pod zvezdami”, ki bo potekala 10. avgusta v Števerjanu: posebni gost bo vseučiliški profesor in astrofizik Steno Ferluga, ki bo med drugim govoril o obrazih zvezd. Na verski strani je pogovor z g. Zorkom Bajcem o dejavnostih pastoralno kulturnega centra Georgius v Piranu in o bližnji 500-letnici prikazanja strunjanske Matere Božje.

Na goriški strani je objavljen intervju z znanim goriškim trgovcem Benediktom Kosičem o težkih letih za trgovske operaterje v mestnem središču. Iva Koršič, na goriški strani, piše o Goldonijevi predstavi Nergač, ki jo je gledališka skupina Gruppo Teatrale per il dialetto uprizorila v parku vile Coronini Cronberg.

Kulturna kronika poroča o osemnajstem festivalu Europa Cantat, ki je bil prvič v Italiji, točneje v Turinu, in na katerem je sodeloval tudi slovenski tržaški zbor Jacobus Gallus. Na tržaških straneh je zapis o hvalevredni mirovniški pobudi Mir na kolesu, ki želi opozoriti javnost o še vedno perečem vprašanju uporabe jedrskega orožja.

Na sosednji tržaški strani pa je intervju z repentabrskim nadžupnikom in vikarijem za slovenske vernike v tržaški škofiji g. Tonetom Bedenčičem: duhovnik predstavlja bralcem program tradicionalnega praznika Velikega šmarna na Tabru.

Tokratna številka Novega glasa, ki jo bogatijo običajna mnenja in rubrike, je zadnja pred poletnim premorom: naslednja številka bo izšla v četrtek, 30. avgusta.

Zvestim bralcem in obiskovalcem portala voščimo prijeten avgust!

Naslovnica 801. številke Novega glasa
Naslovnica 801. številke Novega glasa © Novi glas

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...