Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Sklenjeni Višarski dnevi mladih

| 08.08.2012, 08:29 Matjaž Merljak

Na Svetih Višarjah so se v nedeljo, 5. avgusta 2012, sklenili Višarski dnevi mladih. Potekalo so od četrtka, 2. avgusta, udeležencem so želeli predstaviti zibelko slovenstva na Koroškem.

Obiskali so Celovec, Gospo Sveto, Plešivec, Vetrinj, Sveče in Bilčovs. V petek so se povzpeli na Svete Višarje. Tam so imeli sveto mašo s slovenskim duhovnikom na Švedskem, Zvonetom Podvinskim. V soboto jim je predaval prof. dr. Stane Granda, predsednik Znanstvenega sveta Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU. Program je potekal v Ehrlichovem domu in dr. Granda jim je spregovoril o njem, saj mineva 70 let od njegove smrti.

Med udeleženci Višarskih dnevov mladih je bil tudi Jože Rožanec iz Argentine. Vesel je, da je obiskal Koroško, ker je tam zibelka slovenstva. Udeležencem je predstavil delovanje slovenskih organizacij v Argentini. Tam imajo tudi Slovensko dekliško organizacijo in Slovensko fantovsko zvezo. V vsakem od šestih krajevnih domov v Buenos Airesu so krajevni odseki obeh organizacij, ki med drugim mlade povezujejo na področju športa.

Dejan Valentinčič je povedal, da je bil razlog tega, da mladim prikazali zibelko slovenstva ta, da bi spoznali, kako živi manjšina danes in kakšni so obeti za prihodnost. Povedal je , da je mlade zanimalo slovensko vprašanje.

Simon Korenjak se je počutil zelo lepo, srečanje zelo pozitivno, ker smo Slovenci domoljubi, narodno zavedni, a nismo agresivni. Nagovorilo ga je predavanje dr. Grande o dr. Lambertu Ehrlichu, ki je bil zelo odločen človek in vsem lahko v velik zgled.

Že tretjič je bil z udeleženci Višarskih dnevov mladih Zvone Podvinski, slovenski duhovnik na Švedskem. Vesel je, da je lahko mladim ponudil nekaj duhovnega. Veliko navdušenja je doživel ob obisku Koroške: „Ko človek doživi s kakšnim navdušenjem živijo rojaki, si vesel, da si Slovenec,“ je dejal. Pomembno je, da „se zavedamo korenin in smo nanje ponosni.“

Več

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...