Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Izšlo je avgustovsko Ognjišče

| 30.07.2012, 12:32 Matjaž Merljak

Mesečnik Ognjišče je v teh dneh že med verskim tiskom v cerkvah ali v vaših poštnih nabiralnikih. Izbrali so zanimivega gosta meseca, misijonarja Toneta Kerina. Z njim se je pogovarjal odgovorni urednik mag. Božo Rustja. Ta je v pogovoru za naš radio povedal tudi, zakaj priporočajo branje življenjepisov svetnikov v tem času, kaj prinaša nov potopis in zakaj naj zadene trpljenje. V nadaljevanju preberite, kaj je še zapisal v urednikovo beležnico.

Avgustovska številka Ognjišča pride v vaše roke, dragi bralci, prav med najvišjo počitniško sezono. Tudi zato v njej ohranjamo poletno ponudbo knjig, ki si jo lahko ogledate že na 26. stani julijskega Ognjišča in na naši spletni strani.

Tej ponudbi tokrat dodajamo še eno. V njej so predvsem življenjepisi svetnikov (največ jih je v obliki povesti) in nekatere druge knjige, ki jih »beremo kot roman« in so zato še posebej primerne za poletno branje. Življenjepisi svetnikov so za kristjane neusahljivi vir navdiha za življenje. Pri branju svetniških življenjepisov se navdihujemo po njihovem življenju, obenem pa spoznamo razmere v Cerkvi, čas in deželo, v kateri so živeli in delovali.

Naslovnica avgustovskega Ognjišča
Naslovnica avgustovskega Ognjišča © Založba Ognjišče
Nekaj življenjepisov svetnikov je izpod peresa Wilhelma Hunermana, ki je znal mojstrsko v zanimivi zgodbi opisati življenje svetnikov in približati njihove kreposti bralcu. Kdo ne pozna knjige Oče Damijan o apostolu gobavcev Damijanu de Veustru ali knjige Svetnik in njegov demon o svetem Janezu Vianeju ali pa Pekovskega vajenca, ki govori o življenju svetega Klemena Dvoržaka, ki je med drugim usmeril našega Friderika Barago na duhovniško pot. Tem pridajmo tudi druge pisce, ki so opisali življenje svetnikov ali svetniških osebnosti. Vse te knjige tokrat ponujamo z ugodnimi popusti. Več o ponudbi si lahko preberete na 26. strani.

Med poletno branje lahko štejemo tudi ponudbo knjig iz zbirke Zgodbe za dušo. Več si o tej ponudbi preberete na str. 23.

Z obema ugodnima ponudbama je povezana še ena ugodnost – če boste kupili knjige v vrednosti nad 20 EUR, boste dobili ležalko z logotipom Ognjišča.

V kratkem pričakujemo iz tiskarne ponatis življenjepisa priljubljenega svetnika - Leopolda Mandića. Knjiga, ki je doživela že drugi ponatis, je napisana izredno lepo in s srčno občutljivostjo opisuje tega »milega« in neutrudnega spovednika, ki je ljudem svojega časa kazal na Božje usmiljenje in jim ga delil zlasti po zakramentu svete spovedi. Veliko črnobelih in barvnih dokumentarnih fotografij nam bo še bolj približalo svetnika.

Konec poletja je tudi čas, ko dobimo večino knjig, ki jih pripravljamo s tujimi partnerji. Vsi, ki ste vsaj nekoliko domači z našo knjižno ponudbo, veste, da veliko knjig za otroke pripravimo v sodelovanju z založbami v tujini. Te nam ponudijo svoje knjige, ki so največkrat zelo domiselne in so v nekem smislu »zadnji krik mode« na knjigotrškem področju, saj jih izdajajo svetovno znane založbe. Tako mi pripravimo samo besedilo, vse drugo pa opravijo v matični založbi. Številnih otroških knjig (npr. knjige v obliki torbic, knjige z žepi ali okenci …) si ne bi mogli privoščiti, če jih ne bi delali s tujimi partnerji. Ker se tisku pridruži veliko založb iz različnih držav, se priprava za tisk in sam tisk poceni. Tako vam tudi izjemno kvalitetne otroške knjige, ki mejijo že na igrače, lahko ponudimo po ugodnejših cenah.

In katere knjige pričakujemo iz tujine v naslednjih mesecih? Nekaj je božičnih (Deset minut – Božični delovni zvezek, kartonka Božična noč, pripoved Jaslice in miška). Ponatisnili bomo Sveto pismo v zgodbah in sicer v dveh variantah – z modrim in belim ovitkom – namenjenim zlasti za prvo obhajilo. Novost bo t.i. Krstno Sveto pismo, v katerem je malo besedila in ilustracije svetopisemskih zgodb, obenem pa je v njem tudi prostor, namenjen opisu dogodkov, povezanih z rojstvom in krstom otroka. Na koncu so še besedila osnovnih krščanskih molitev. Knjiga bo odlično darilo ob krstu otroka.

Prav tako prihajajo iz tiskarn začetne knjige v zbirki majhnih darilnih knjižic s svetopisemskimi citati (Hvaležnost, Prijateljstvo, Družina, Ljubezen). Knjižice bodo posrečen »dodatek« k darilu, ki ga bomo nekomu poklonili.

Omenil sem že knjige, ki mejijo na igrače. Morda so te še bolj primerne za počitniške dni. Za najmlajše je primerna torbica iz plastike Kdo vse je v ladji?, ki vsebuje dve manjši knjižici iz nepremočljivega materiala. Nadvse primerna za igranje ob vodi ali pri kopanju. To poletje vam jo ponujamo kar po polovični ceni. Sveto pismo – igra spomin je primerna za otroke različnih starosti, pa tudi za odrasle, ki bi se želeli igrati z njimi. Obenem bodo otroci s pomočjo igre spoznali vsebino Svetega pisma. Na podoben način bodo lahko spoznali Sveto pismo s pomočjo igre v knjigi Ko se igram, sveto pismo spoznam. Naj opozorimo še na svojevrstno igračo Izmeri me. Gre za raztegljivo karto za merjenje telesne višine. Nalepke bodo pomagale k označitvi otrokove višine – in to pospremile s svetopisemski liki.

Vabimo vas na ogled knjig in drugih izdaj v naše trgovine v Kopru, Ljubljani in Kranju. Zlasti če se mudite na slovenski obali, obiščite našo knjigarno v središču mesta. Vse knjige in druge izdaje Ognjišča si lahko ogledate tudi na naši spletni strani.
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...